Торлаци почетоха старите традиции насред Чипровци

Торлаци от стари чипровски родове си дадоха среща в балканския град, за да почетат традициите на старите българи, живели преди Чипровското въстание.

Стотици хора от плевенското село Асеново, от румънското градче Винга, потомци на чипровчани, пристигнаха край Гушовския манастир под връх Трите чуки.

За пръв път в рамките на празника се организира фестивал на баницата, в който майсторите от България и Румъния показаха своите кулинарни умения. За подслаждане местните баби бяха изкарали на сергиите бурканчета със сладко от боровинки, къпини, липов цвят, зелени орехчета, балкански мед и домашно овче мляко. Ансамбъл „Българче” от Винга – Румъния показа, че традициите на старите чипровчани са живи.

С автентични носии те разиграха сватбен ритуал. Във Винга след потушаването на Чипровското въстание от 1688 година са се изселили големи колонии от чипровчани. Техните потомци и днес живеят там. Край основите на разрушения по време на въстанието Гушовски манастир 12 от най-старите фамилии раздадоха курбан. Около святото място е подредена изложба на чипровски килими.

Вестник Конкурент

Прочети още за , , ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

2 коментара

  1. обичам торлаците от чипровско и белоградчишко понеже моя корен по женска линия е от с.ковачица-ломско а това село са бежанци-от гр.чипровци и белоградчик-през въст. 1688г.четъ и слушам статии и нар. песни от тези региони.един край на българския дух.

  2. Разполагаш ли с торлашки песни?

Напиши коментар