Банат в снимки

В читалището в белослатинското село Бърдарски геран беше подредена фотоизложбата “Моят поглед към традицията”. Тя е осъществена по проекта “Работилница от “Имало едно време” до Network”, програма “Живо наследство” на фондация “Работилница за граждански инициативи” и е с финансовата помощ на фондация “Америка за България”.

първото й издание участваха фотоси на Александър Живков, Мария Пенкова, Петя Бобойчева, Златка Генова, Валери Лазаров и Светлана Караджова. Фотосите показват уникалния свят на банатската българска общност с нейните делници и празници. Включени са и много снимки на архитектурни обекти в характерния за Банат стил – готика, късна готика и постготика. В Бърдарски геран живеят предимно потомци на преселници от областта Банат в рамките на днешните Румъния и Унгария. Те изповядват католическата религия, а обичаите им са невероятно красива етническа смесица, базирана на унгарския, румънския и българския фолклор.

Експозицията предизвика жив интерес не само сред местните, а на откриването дойдоха много гости от общинския център Бяла Слатина. Втората част ще бъде представена по време на традиционния фестивал “Фършанги”, който ще се проведе на 18 и 19 февруари. Статутът на изложбата е отворен и няма ограничения за участие в нея на автори от цялата страна.

Вестник Конкурент

Прочети още за , ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар