Враца втора след София си има видеонаблюдение

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов беше във Враца, където откри центъра за видеонаблюдение. Пунктът е в сградата на областната дирекция на МВР. Той е вторият работещ проект в България след софийския. От Врачанско започва и изпълнението на съвместната инициатива на социалното и вътрешното министерство за извършване на охранителна дейност във всички населени места. Според замисъла, ще бъдат обучавани доброволци, които ще се грижат за безопасността на селата. Те ще помагат на полицията в опазването на личното имущество на населението, ще работят и нощем и ще имат постоянна връзка със структурите на МВР.

Одобрените ще преминават обучение през областната дирекция на полицията, ще им бъде раздадена мобилна комуникационна техника, а заплащането им ще бъде осигурено от ведомството на министър Тотю Младенов.

„Искам да благодаря на министър Цветанов за това, че пилотният проект стартира във Враца, както и за охранителите, които, надявам се, ще помогнат за сигурността в селата. Това е жест, за който смятам, че имам правото да му благодаря от името на цялата общественост във Враца и Врачанско”, заяви депутатът от ГЕРБ Николай Коцев.

„Трябва да има партньорство на МВР с общините. Инициативата за видеонаблюдението дойде от депутатите и по-специално от Николай Коцев, от кмета на Враца д-р Костадин Шахов и от директора на областната дирекция на МВР комисар Росен Иванов”, обобщи министър Цветанов.

Траянополският епископ Киприян отслужи водосвет, а лентата на центъра за видеонаблюдение прерязаха министър Цветанов и комисар Росен Иванов. На събитието присъстваха областният управител на Враца Пепа Владимирова, д-р Костадин Шахов, заместник-кметът Петя Аврамова и депутатите от ГЕРБ Николай Коцев, Янко Здравков и Николай Рашев.

Чрез видеонаблюдението на основните пътни артерии ще може да се контролират нарушителите и да се гарантират общественият ред и сигурността в населените места с допълнителни технически средства. Чрез последните изменения в закона за движение по пътищата е създаден фонд, в който се събират пари от съответните нарушители. Със заснемането на нарушителите отпада присъствието на полицейски служители на пътя и по този начин гражданите ще са по-спокойни, а и ще се ограничат предпоставките за корупция. От друга страна, полицията ще може да реагира адекватно с осъществяваното видеонаблюдение и ще може да пренасочва полицейски сили при необходимост.

Силовият вицепремиер откри вчера и полицейски участък в мездренското село Зверино.
„Това е един от проблемите, стоящ пред малките населени места. Надявам се с полицейския участък да можем да сме по-близо до гражданите и да сме в постоянна връзка с тях”, каза МВР-шефът.

По-късно той преряза лентите на ремонтираната сграда на полицията в Мездра и сградата, в която е преместен полицейският участък в Хайредин, в която част от помещенията са специално пригодени за работа на служителите. За техния ремонт са похарчени между 200 000 и 300 000 лева. Според министър Цветанов, инвестицията си заслужава, защото се прави за удобството и сигурността на хората в малките населени места, които са най-потърпевши от домовите кражби и битовата престъпност.

Вестник Конкурент

Прочети още за

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар