Бай Атанас е на 78 години, а прави мед от 10-годишен

В мездренското село Люти дол няма човек, който да не познава или да не е чувал за семейството на 78-годишния Атанас Алипиев и съпругата му Стефанка Драганова. Млади и стари от различни краища на страната са свикнали да си купуват пчелен мед от бай Атанас, който от 10-годишен се занимава със занаята. Той не ходи да пласира стоката си, не търси и купувачи – те сами го намират. Пчеларството е семейна традиция, а на майсторлъка се научил от баща си. С годините на помощ се включила и съпругата Стефанка и децата им. В момента бай Атанас има в двора на къщата си 152 кошера.

„От 10-годишен покрай баща ми се занимавам с пчеларство и не съм спирал. Той ме е научил на занаята. Почина през 1992-а, но много преди това вече бях поел семейната традиция. Имаше време, когато заводът в Елисейна бълваше арсен и тук масово измряха пчелите. Принудих се една нощ с голям камион да ги спася – взех 70 кошера и ги откарах под Бистрица”, разказва възрастният човек.

През годините дядото обичайно се сблъсквал с различни перипетии при опазването на пчелите си, но заради трудностите изучил и най-малките тънкости в този занаят.

„Веднъж пчелите ги хвана американски гнилец, който е най-лошата болест. Имаше случай, в който мечка ми събори кошерите и изяде меда. Аз съм ловец и можех да я застрелям, но от полицията не ми дадоха да го направя, защото животното не било обявено за опасно”, разказва медарят.

През 1958 година бай Атанас завършил зоотехника във висшия институт по селско стопанство в София. След това бил учител във Видин и Мездра. Дошло признанието и го поканили на работа в земеделското министерство. Бил 2 години в Куба като съветник по земеделско стопанство, завеждал е статистическото управление в министерството, консултирал е програмата за развитие на личното и помощно стопанство.

„Във висшия селскостопански институт освен другите изпити, съм имал и по пчеларство. Като работех в министерството на земеделието, България имаше големи постижения в животновъдството. Получавахме по 40 литра мляко от крава и като идваха делегации от Куба, аз бях номиниран да отида като съветник в тяхното министерство за 2 години. Един от проблемите там беше, че техните крави са и работни, затова даваха само по 4-5 литра мляко и трябваше да намерим начин да повишим млечността им. Трябваше да търсим баланс между климатичните условия на тропика и по-висока млечност”, разказа с умиление 78-годишният мъж.

Естествено, през годините съпругата му била негова неизменна спътница в личния и професионалния живот. Заминала с него в Куба и тъй като е учител по професия, през 2-те години в Хавана преподавала на тамошните деца български език и история.

Бай Атанас не се хвали с големи добиви, но тази година имал късмет и извадил 3.5 тона.

„В целия свят пчелите намаляват. Около 60% в Америка, във Франция – 50%. В цяла Европа има т.нар. „синдром на празния кошер”. Едни казват, че е от натрупване на пестициди в организма. Други, че причината е в GSM-те. Хората сами идват при мен, за да си купят мед, тъй като ме познават. Аз не ходя да го пласирам. В България средно годишно се консумира 280 грама мед на човек, докато на места по света има по 3 пъти по-висока консумация на глава от населението. Освен недоимъка, мисля, че и рекламата на пчеларството е малка. Захарта при нас е 2.50 лева за килограм. От мен купувачът би следвало да взема килограм мед по 7 лева, а аз го продавам в тенекии по 25 килограма за 150 лева. Така килограмът излиза 6 лева. Иначе продавам и в бурканчета от килограм, които са по 7 лева. В Европа килограм мед струва 10-11 евро, В Гърция – 10 евро. В София е 8-9 лева”, обяснява възрастният мъж.

Синът му Александър живее в Нова Зеландия и също се занимава професионално с пчеларство. Заедно с 2-ма приятели гледат общо 2 000 кошера. Не се е интересувал печели ли, и ако печели – колко. Щом не се оплаква… Макар че от 68 години се занимава с пчеларство, Атанас с неохота признава, че занаятът не е доходоносен.

„Ако трябва да посъветвам децата си да дойдат и да се занимават с пчеларство, няма да го сторя, защото у нас не могат да се изхранват с това”, заключава дълбокомислено дядото.

Вестник Конкурент

Прочети още за ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар