Люлка, дърво и чешма лекуват в двора на Струпешкия манастир

Хора от цялата страна се стичат през последния месец в Струпешкия манастир, за да си налеят вода от чешмата, която е в двора на светата обител. Причината е във вярването, че изворната вода е лековита и чудодейна.

„Хора идват чак от Хасково, за да си налеят от водата. Никой не знае къде е изворът, от където се стича водата, но аз вярвам, че тя е лековита. Сигурно има сила в нашия манастир, която и аз лично съм изпитал. Преди 15 години майка ми не можеше да се движи, защото имаше коксартроза. Започнах всеки ден да я водя на манастира, да пие от тази вода, а аз да се моля в храма. За наше щастие тя проходи и до ден днешен е здрава”, разказва 53-годишният домакин на Струпешкия манастир Ангел Илиев. Не само водата, която тече в двора на манастира е с чудодейна сила, но и люлката, която се намира до чешмата, също помага на хората. Преди месец идвала жена от Ботевград и извикала домакина и съпругата му да ги почерпи с бонбони, защото била забременяла.

„Жената разказа, че от дълги години не можела да забременее, но чула за чудната сила на люлката и решила и това да опита. Идвала в манастира и се люляла. След това разбрала, че е забременяла и щастлива дойде да ни каже”, казва Ангел.

Люлката е вързана на 100-годишен цер. Разказва се, че дървото отнема отрицателната енергия от човек, който го е прегърнал, и го пречиства. Тържишкият или Струпешкият манастир е съществувал още от началото на XVI век. В околностите някога имало пазар, тържище, откъдето манастирът носи името си. В края на XVII век, от когато датират и други разрушения по тези земи, манастирът е опожарен от турците. Строителството на сегашния манастир започва през 1851 година. Строител е майстор Ватьо от село Брусен. 6 години манастирът е строен без каквато и да е техника. Материалът е превозван с волски коли и всичко е работено на ръка.

Покривът е от каменни плочи. Завършен е през 1857 година. Светата обител е давала подслон и закрила на Васил Левски и Никола Обретенов. Манастирът е горял 3 пъти. През 1972 година са изгорели две трети от него. Унищожена е и стаята на Дякона, която не е възстановена. В манастира е живял и работил духовникът и книжовник Дамаскин Хилендарец. Васил Левски и Никола Обретенов пък организирали и революционен комитет в село Струпец, в който взел участие тогавашният игумен йеромонах Панталеймон. По поръка на Левски Никола Обретенов престоява в манастира около месец, с което спомага да укрепнат революционните комитети в селата Караш, Курново и Видраре.

Сред широкия двор на светата обител, засенчен от високи дървета, е притулена малка еднокорабна, едноабсидна, старинна каменна църква с размери 4.95 на 7.39 метра с полуцилиндричен свод и малки отвори, притиснати от тежки каменни плочи. След разрушенията църквата е открита през 1824 година от Димитраки Тошев. От Гложенския манастир е извикан йеромонах Паисий, който става пръв игумен. Църквата е наречена „Свети Николай Чудотворец”. Архитектурният план дава основание да се предполага, че тя е строена през XVI-XVII век, вероятно тогава е и изографисана. Основите на черквата са кухи и от това се получава тайнственият акустичен ефект в нея. До самата черква се намират 3 гроба от 1888 година. Макар и значително повредени, старинните стенописи предизвикват интерес с реалистичните си тенденции и богата архитектурна декорация.

Наред със старата каменна чешма и средновековна малка църквичка е и новопостроеният през 1991 година храм, който в днешно време задоволява нуждите на поклонниците. Той се казва „Свети Илия”. Затова и храмовият празник на Струпешкия манастир е на 20 юли, когато се почита пророк Илия. И днес манастирът се обгрижва от врачанската митрополия, която го поддържа в отлично състояние.

Вестник Конкурент

Прочети още за ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар