Изложба с револвери, пушки и картечници

В историческия музей в Монтана откриха изложбата „Оръжието през вековете”. Ежедневно експозицията посещават десетки граждани, основно тийнейджъри.

“През всички периоди от историята оръжието е съпътствало човека. Служело му е да запази честта, живота, свободата и независимостта си”, подчерта историкът Светлана Стоилова. Колегите й Румен Първанов и Жасмина Каменова разкриха характерните особености на въоръжението по нашите земи от стари времена до двете световни войни.

Сред експонатите от периода на Руско-турската война са пушки „Бердана 1”, „Бердана 2” и „Крим”-ка. Използваният по онова време револвер „Смит & Уесън” също може да бъде видян в изложбата. Хладното оръжие продължава да играе роля в края на XIX и началото на XX век, затова музейните работници са показали и доста ножове, саби и щикове.

След Освобождението България разполага с това, което й е предоставено от руската държава и с трофеите „Уинстън”, „Шнайдер” и „Смит & Уесън”. С тези оръжия Българската земска войска се включва в Сръбско-българската война.
Знамето е неделима част от всяка битка, затова в монтанския музей са показали и байрака на опълчението от Студено буче.

Проследено е и превъоръжаването на българската армия по време на двете балкански войни, най-вече с пушката „Маузер”. Лека и тежка картечница от Първата световна война, револвери и пистолети също са намерили място в експозицията.

Вестник Конкурент

Прочети още за , ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар