АЕЦ и община Козлодуй ще реализират общи идеи

По случай Деня на българската община на 12 октомври гости на общинската администрация в Козлодуй бяха Александър Николов - изпълнителен директор на АЕЦ и Стефка Петрова – ръководител управление „Администрация и контрол” в централата. Александър Николов връчи поздравителен адрес към служителите на местната администрация. Дискутирани бяха теми в сферата на културата и спорта, голяма част от които се осъществяват съвместно с атомната централа. Срещата се проведе по покана на изпълняващия длъжността кмет на община Козлодуй Димитър Попов и с участието на кандидат-кмета Румен Маноев.

„В сферата на културата и спорта винаги може да се надгражда. В този смисъл възможността за сътрудничество ще се разширява. Аз съм открит за подобни инициативи. От това ще спечели най-вече обществеността на града и колегите, работещи в АЕЦ „Козлодуй””, заяви шефът на централата Александър Николов.

„Взехме едно, според мен добро решение – популяризирането на спектаклите, които ние организираме, да го правим съвместно с общината, като АЕЦ ще информира работниците си, а общината ще запознава обществеността на града. По този начин смятаме, че ще се увеличи присъствието на хората в културно-масовите мероприятия, които организираме съвместно, допълни директорът на АЕЦ.

В разговора беше обсъден и проект за газификация на Козлодуй. Според двете страни той би дал алтернатива на домакинствата от покрайнините на града, които не се топлоснабдяват от атомната централа. Чрез финансиране от европейския фонд „Козлодуй” в момента се разработва програма за изграждане на резервна мощност в АЕЦ, която би могла да замести действащата в случай на авария и спиране на двата действащи енергоблока.

„Мисля, че вървим в правилна посока и до края на годината ще имаме окончателна визия как ще процедираме. Надявам се, че ще стигнем до инсталация, която ще използва природен газ, а това означава изграждането на магистрален газопровод от газохранилището в Чирен до границите на община Козлодуй с отклонения в района на Гложене до Оряхово и Козлодуй”, коментира Александър Николов. По думите му след това по инициатива на общината, чрез концесионен договор може да се изгради разпределителна мрежа в града и да се стигне до потребителите, които желаят да ползват природен газ.

В момента АЕЦ „Козлодуй” е най-евтиният продавач на топлоенергия в България. Предимството на проекта за газификацията е, че ще даде възможност на гражданите от крайните квартали в крайдунавския град, да се възползват от сравнително евтината енергия, която осигурява природният газ.

Александър Николов поздрави общинската администрация с хубавия празник – Деня на българската община и подчерта, че има добра основа за развитие и задълбочаване на сътрудничеството между АЕЦ и община Козлодуй.

Вестник Конкурент

Прочети още за , ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар