Инженер Румен Григоров: Вода газим – жадни ходим! Докога?

- Свогенска община е богата на реки, постоянни потоци и извори, а някои села по Искърското дефиле, бедстват без вода и са на воден режим. Как да си обясним това?
-„Вода газят, жадни ходят”. И до днес остават неизползвани много изворни води, които са на високо надморско равнище и могат да пълнят тръби с достатъчно налягане. И така ще отпадне необходимостта от сегашното използване на помпи. Тази възможност и досега си остава неизползвана. По причина недомислие, незаинтересованост и безхаберие. А където имаме такова водохващане, то се използва от съседни общини. Студена река е на наша територия. Но водата й отива по тръби за езерото в Петрохан и оттам – за Северна България.

А водите на река Сирищна, извиращи от махала Меча поляна над Искрец, са хванати в мощен водопровод. Той има такова налягане, че прехвърля отсрещния планински склон и отива чак до селата в Софийското поле. В общината не изтича и капка от тях. Други общини ни взимат водата, а не внасят и един лев в нашия бюджет. Имало е идеен проект да се направи язовир на Батулийската река във високата й част и тази вода да потече към Кремиковци. Още един случай на експлоатация, който за щастие не е реализиран. Но можем да го осъществим ние и да имаме питейна вода в изобилие.

- Следва ли да обобщим, че в тази насока общината е длъжник на хората?
- Да. От друга страна, нашето богатство е видимо. И веднага влиза в плановете на други общини. По време на кризата с язовир Искър имаше репортажи, в които се твърдеше, че столицата можела да се снабдява с вода от Искрецкия извор, който е вторият по големина карстов извор в България – дебитът му е 4 куб.м. в секунда. Другите знаят какво могат да вземат от нас, а ние не можем да използваме собственото си богатство. Уж го имаме, пък го нямаме. На това положение трябва да бъде сложен край!

rumengrigorov.com

Прочети още за

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар