Фестивалът „Мара Врачанка”

В събота в градската концертна зала във Враца се проведе XII издание на празника на старата градска песен „Мара Врачанка”. Тази година за първи път фестивалът е с конкурсен характер и най-добрите получават лауреатско звание. Плакетът е направен специално за него. Според идеята на организатори, формата му ще стане лого на традиционния празник.

Залата се оказа тясна за всички желаещи да присъстват на празника на старата градска песен. Още в 9 часа групи от цялата страна се регистрираха при експертите от отдел „Култура” от общинската администрация, които ръководиха цялата организация. В крайна сметка, в надпяването участваха 60 групи, индивидуални изпълнители и дуети с повече от 80 песни. Общо 476-има бяха всички участници от 34 населени места. Освен традиционно познатите певци и групи, за първи път се изявиха изпълнители от Дулово, Плевен, Горна Оряховица, Тотлебен, Хисаря и Перник.

Празникът започна с изпълнение на малките танцьори от клуб „Харизма”, които поздравиха участниците с изпълнения на спортни танци. Председател на журито беше известната изпълнителка на стари градски песни Бони Милчева, а членове - врачанските диригенти Бойчо Димов и Томислав Аспарухов.
Фестивалът беше открит от временно изпълняващия длъжността кмет на Враца Ани Василева.

„Празникът на старата градска песен и нарастващият интерес към него от все повече участници е доказателство за възраждането на градската песенна традиция, което носи удоволствие на ценителите на песента. Многобройната публика тук днес, представена от различни поколения, е знак, че старите градски песни и шлагери са песни без възраст. С радост от постигнатите успехи на фестивала, който вече е с конкурсен характер, мога да заявя, че „Мара Врачанка” стана символ не само на нестихващия копнеж по красивото и чувствата, но се превърна в сцена на престижна изява”, каза тя в поздрава си към участниците във фестивала и присъстващите стотици любители на старата градска песен.

Първото изпълнение на сцената беше на група „Носталгия” от Монтана. След тях чак почти до 18 часа цял ден звучаха стари шлагери. Журито беше изключително затруднено, за да излъчи най-добрите тази година. Бяха връчени плакети в 3 категории. Лауреати в раздел „Групи” станаха „Пловдивски ритми” от Пловдив, „Мездрея” от Мездра, „Млади сърца” от София, „Колорит” от Перник, „Буелите акации” от Чипровци, „Тракийски цвят” при регионалната организация на слепите в Пловдив, „Ретро” от Силистра, „Весел живот” от село Трудовец, дамската група „Детелини” от Сливница, „Настроение” от свищовското село Царевец, и мъжката група от Горна Оряховица.

В раздел „Дует” лауреати станаха „Танго” - Адриана Павлова и Анатоли Копчев от Враца и Йорданка Маркова и Маргарита Гинчева от Силистра. В раздел „Индивидуални изпълнители” призовете взеха Ганчо Николов от Пловдив, Валентин Вълчев от Мездра и Дора Манчева от Враца. Победителите получиха плакети, а всички останали участници си тръгнаха с грамоти.

За първи път във Враца председателката на журито Бони Милчева представи песните от двойния си диск, който е на пазара от скоро. Повече от 40 минути певицата пя стари шлагери за всички присъстващи на празника „Мара Врачанка”. Всички участници бяха категорични, че ще дойдат и на следващото му издание, защото атмосферата, която се създава във Враца, е неповторима, а преживените спомени – незабравими.

Вестник Конкурент

Прочети още за , ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар