"Травми и чудеса. Портрети от Северозападна България"

"Травми и чудеса. Портрети от Северозападна България" е фотографски и антропологичен проект, който в продължение на две години документира ежедневието на най-възрастните хора в осем села на Северозападна България - най-бедния регион в Европейския съюз, според статистиката на Евростат.

Изложбата е показвана за първи път в Националната художествена галерия в София, а сега имате възможност да я видите отново във ФотоСинтезис Арт Център от 13 до 25 октомври.

Откриването на изложбата е на 13 октомври (четвъртък) от 18.30 часа във ФотоСинтезис Арт Център, кафе-галерия. По време на откриването ще имате възможност да се срещнете с авторите и да научите повече за тяхната работа по проекта.

В последните години Северозападна България преживява няколко травми едновременно - разпада на семействата, последица от бедността и масовото напускане на жените, които работят като гледачки на стари хора в Италия и Гърция, самотата, загубата на социален и колективен смисъл, обезлюдяването и застаряването на големи части от региона. Целта на двамата изследователи е чрез фрагменти - фотография и кратки текстове - да създадат усещане за мястото и пространство за медитация, осмисляне и разговори.

Проектът на иранския фотограф Бабак Салари (Babak Salari) и българската журналистка Диана Иванова прави европейско турне през 2010 година и е представен в Института за науките за човека във Виена, Австрия, пред Културната асоциация "Йозефщалер елефант" в Шлиерзее, Мюнхен, Германия, в Националната художествена галерия в София и в Културната асоциация Палмерино във Флоренция, Италия. Издателство "Жанет 45" публикува през 2010 книгата "Травми и чудеса. Портрети от Северозападна България".

Фотографии: Бабак Салари, текст: Диана Иванова
Място: Кафе-галерия, София, бул. "Васил Левски" 57
Начало: 13.10.2011, 18:30, Край: 25.10.2011, 20:00
Вход свободен
Организатор: Photosynthesis

Events.bg

Прочети още за ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар