Черепишкият манастир е пазен от турски бей заради дъщеря му

Черепишкият манастир е може би един от малкото манастири в страната, който е бил закрилян от турците, разказва йеромонах Агатоник. Според легендата, Рушид бей имал дъщеря, която страдала от белодробно заболяване. Беят изпратил дъщеря си в манастира и тя успяла да се излекува. Оттогава турският бей обявил този манастир да не се пали, да не се претърсва и да бъде пазен. Къщата, в която се лекувала дъщерята, е наречена Рашидовата къща.

В момента Черепишкият манастир е един от най-посещаваните в страната. От лятото в него живеят йеромонах Агатоник и монасите протойерей Дилян и Цветан. Те посрещат десетките туристи, които идват да разгледат обителта и разказват нейната история. Възникването на Черепишкия манастир е свързано с историята на средновековния Коритен град, съществувал в близката местност Ритлите.

Според легендата, манастирът е получил името си от белеещите се кости на загиналите войни, останали след битката на цар Иван Шишман с османските нашественици, състояла се в района. В църковния историко-археологически музей в София се съхранява устав – типик, на манастира, съставен около 1396 г., в който се споменава, че той е бил разрушен по време на битката.

Йеромонах Агатоник разказва, че манастирът е основан по времето на цар Иван Шишман. В началото на XVII век Черепишкият манастир е възстановен по инициатива на известния български художник Пимен Зографски. Тогава е издигната и сегашната църква „Свето Успение Богородично”. На 15 август, когато се почита Голяма Богородица, е храмовият празник на църквата.
През Възраждането в манастира се развива богата книжовност. Създадено е килийно училище, писани и преписвани са книги, жития и евангелия.

Черпишкото евангелие е от XVI век, със златни корици и украсено с библейски сцени. Данаиловото евангелие е преписано през 1616 г. от монаха Данаил. Сега се съхранява във врачанската църква „Свети Николай”.

Постепенно Черепишкият манастир се разраства и в първата половина на XIX век са построени някои нови постройки – Методиевото здание, Владишката сграда, старата игуменарница, приемната сграда, училището, Данаиловата сграда, параклисът с костницата, камбанарията и още няколко. Близо до Черепишкия манастир е местността Рашов дол, където се развива последното сражение на последната част от Ботевата чета с преследващите ги турци. В костницата в манастира и до ден днешен се пазят костите на ботеви четници и на някои живели в манастира монаси.

През 1889 и 1907 г. Черепишкият манастир е посетен от Иван Вазов. Край него се развиват събитията от известния му разказ „Една българка”. В манастира има обособен Вазов кът, където видният български писател е писал своите знаменити разкази. През 1897 г. манастирът е спирка на Алеко Константинов по време на похода му из тези места, след който се ражда пътеписа му „Българска Швейцария”.

След 9 септември 1944 г. в съседство на Черепишкия манастир е преместена Софийската духовна семинария „Свети Иван Рилски”, върната в София след 10 ноември 1989 г. В днешно време Черепишкият манастир е действащ, в него живеят монаси. Манастирската църква е от началото на XVII век и представлява еднокорабна, масивно засводена сграда с абсида, преливаща плавно към корпуса.

Осмостранният купол на църквата е построен през 1888 г., а днешният притвор е от 1939 г. Първоначално църквата била построена само до притвора, където са оставали хората, които не са кръстени, разказва йеромонах Агатоник. На стените на църквата има много стари икони и църковни рисунки, изпълнени с някогашната техника от природни пигменти, запечатани с яйца. Сред забележителностите на вътрешната украса на храма е иконостас с изящна дърворезба и плащеница, извезана през 1844 г.

В него до днес бяха изложени мощите на светите безсребърници и лечители Козма и Дамян, които след това ще се върнат във Враца. Всекидневно Черепишкият манастир е посещаван от десетки хора от цялата страна и от чужбина, а всички остават очаровани от забележително красивата природа, от която е заобиколен, и от легендите за него.

Вестник Конкурент

Вижте снимки от Черепишкия манастир тук

Прочети още за , ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар