Инженер Румен Григоров: Хората заслужават по-добра социална съдба!

- Каква е общата социална картина в община Своге и имате ли основание да се тревожите?
- Да, съществуват изключително сериозни основания за тревога. Хората не намират препитание в родния край, принудени са да търсят работа в чужбина и в столицата като най-близък голям град. И това е видимо всеки ден – сутрин и вечер автобусите, маршрутките и влаковете са претъпкани. Статистиката също е повече от смущаваща. Населението намалява. От 24 500 жители на предишните избори то се стопи на 22 хиляди. Това за един малък град като Своге е твърде много – намалението за 4 години е над 10 процента!

Всички села и градът имат един проблем и той е жесток – училищата не могат да попълнят паралелките си. Следва закриване на училища, което пък води до изселване на много млади семейства и до обезлюдяване на селищата, които застаряват, а раждаемостта в тях намалява. Своге заема последно място по раждаемост в националната статистика! Общината има и тази особеност, че няма крупни маси циганско население, което да „помпа” повишена раждаемост. Следователно много ясно се вижда, че причина за ниската раждаемост е безработицата и миграцията. Политическата и управленска отговорност е на всички досегашни правителства, които не изработиха национална политика за социалната стабилност и просперитет на българите. Тъкмо обратното – създадоха и продължават да създават многобройни пречки пред инициативните хора, пред малкия и среден бизнес.

Тези дни чухме по националното радио българка, преселила се в Англия. Тя даде конкретни примери как в една културна европейска страна държавата чрез данъчните си служби се грижи на първо място за развитието на всеки начинаещ бизнесмен; как го съветва и ръководи при всяка негова стъпка; как следи за изпълнение на направените му предписания. И чак на последно място идва да му вземе данъците, които той плаща с готовност, защото знае – държавата се грижи и ще продължава да се грижи за него. У нас е тъкмо обратното – спънки, глоби, нормативни усложнения, неясноти, почти никаква защита от цигански и гастролиращи престъпници. За съжаление трябваше да чуя от италиански бизнесмен в България риторичния въпрос: „Знаете ли кое е най-важното министерство в България? Това е Министерството за усложняване на простите работи!” Не е никак смешно, истина си е.

Безработицата и стагнацията, прибавени към световната икономическа криза, задълбочават обедняването на населението. Най-големият работодател в строителния бранш, който е традиционен за нашия край, е пред фалит. Неговите фирмите приватизираха почти всички общински предприятия. И така много трудолюбиви хора, с опит, отдали живота си в строителството и сздаване на инфраструктурата на общината, останаха на улицата с неполучени възнаграждения и осигуровки. Други са заплашени от същата съдба.

Картината в селата е тъжна – те се превърнаха в пенсионерски селища. Възрастни хора пазаруват в магазините в дните на получаване на пенсия, а през целия месец оцеляват на хляб и кисело мляко. Те са отгледали и възпитали поколението ни, а сега са забравени и оставени в бедствено положение.

– Какво е Вашето виждане за ролята на бъдещия общински съвет и лично на кмета на община Своге за промяна на съществуващата нерадостна картина?
- Избирателите трябва да знаят, че листата за общински съветници от Единната народна партия (ЕНП), която стои и зад моята кандидатура, са си поставили за главна цел на бъдещата си дейност именно решителното подобряване на картината в социалната сфера. Това ще е приоритетът в управленската ни дейност! След мен в листата е доктор Александър Колев, следват Десислава Светославова Лазарова – съпруга на свещеник и Йоана Миланова – студентка по политология. Това са хора с квалификация и доказан авторитет. Всички ние сме гаранция, че социалната проблематика ще бъде първостепенна за нас.

Досега не бяха използвани достатъчно възможностите за кандидатстване и реализиране на съществуващите европейски проекти. Онаследените преди 6 години над 10 милиона от приватизации и продажби приходи в бюджета на общината, можеше да бъдат използвани за съфинансиране. Сега можеше да имаме готови проекти за 100 милиона лева, което щеше да създаде значителен брой работни места. Аз съм с инженерно образование и редица придобити квалификации. Така че с моите опит и знания съм напълно в състояние да поведа и ръководя политиката на общината към много по-широко участие в кандидатстването и грамотно реализирането на различни европейски проекти. В това отношение помощта и подкрепата на ЕНП и лично на нейния лидер Мария Капон ще бъдат съществени и ефективни.

На трето място, но не по важност, аз съм уверен, че въпреки съществуващата несъвършена нормативна база, един общински съвет и един кмет могат да наложат нов стил на работа и взаимоотношения с инициативните хора. Дребният и среден бизнес трябва да усети реално доброто отношение към себе си, подкрепа и загриженост за неговото оцеляване и развитие.

rumengrigorov.com

Прочети още за ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар