Разходка с... електромобил

Преди дни официално беше представен първият електромобил не само във Видин, но и в региона.
А едни от първите, които имаха възможност да се возят на него и да видят по нов начин красотите на крайдунавската природа и крепостта „Баба Вида” бяха НВП Видинският митрополит Дометиан, Величкият епископ Сионий, зам. Бластният управител Низамов, зам. кметът Цветан Асенов и други представители на видински институции.

Дядо Дометиан отправи своята благословия по случай празника на българските будители – 1 ноември: „Бог да ви благослови скъпи труженици – преподаватели, учители и вие – възприемници на словото и знанието. И нека животът ви да бъде здрав, жизнен, щастлив и многолетен! Честит празник и за много години!”

С електрическото влакче гостите на Видин ще могат безплатно да си направят разходка до средновековната крепост „Баба Вида” и да чуят от екскурзовода, видински ученик, интересни факти за града и историческите му богатства.
Представянето му неслучайно беше именно на празника на будителите – 1 ноември. Модерното возило освен уникална за Видинско туристическа атракция, е и учебно помагало – чрез него ученици от професионалната гимназия „Проф. Асен Златаров” ще могат да се научат практически как да общуват с туристи и как да представят даден туристически продукт.

„Нашите ученици все още са съвсем в началото на своята подготовка и много се надявам, че ще се справят добре и няма да се притеснят от реалния си старт в туризма и гостите на Видин ще останат доволни. Електромобилът дава възможност на учениците, обучаващи се в сферата на туризма, в реални условия да тренират уменията си да работят с туристи”, каза при официалното представяне на електромобила директорката на учебното заведе ние Мариета Георгиева.

Можем да кажем, че с електромобила бъдещето е дошло в нашия град, защото електрическите автомобили според мнозина не след дълго ще станат основното средство за предвижване в градски условия. Машината, закупена за 25
хиляди лева, вдига максимална скорост 80 километра в час – тоест достатъчно бърза за пътуване на къси разстояния в рамките на населено място. Разбираемо, 12-местното електрическо возило няма да фучи по алеите в Крайдунавския парк с такава скорост, а ще пърпори с 5 до 7 км./ч.

С едно зареждане електромобилът може да пропътува около 180-200 км. И най-важното – той е абсолютно екологичен. Изчисленията показват, че с едно зареждане автомобилът би могъл да изпълнява туристически обиколки цяла седмица преди да се наложи презареждане.

Желанието на директорката на училището Мариета Георгиева е в по-късен етап да бъдат сложени и слънчеви батерии, за което в настоящия проект не са стигнали средства. Електромобилът всъщност е само една от придобивките на видинската професионална гимназия благодарение на проект „Професионално образование, признато от бизнеса” на обща стойност почти 100 хил. лв. по национална програма „Модернизация на системата на професионалното образование”, реализиран с помощта на работодатели, които са партньори на училището в производственото обучение на учениците. Тук влизат обурудването на туристическия център, намиращ се на площад „Европа”, който ще бъде начална точка на туристическите обиколки.

Обурудвани са и два мултумедийни кабинета с цел интерактивно обучение по чужди езици. Осигурени са също нови кабинети за практика по компютърни системи и електроника.

Вестник НИЕ

Прочети още за ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар