Най-търсеният автор от Северозапада откри изложба в Монтана

Живописна изложба на Милчо Спасов бе открита снощи в галерия “Кутловица” - Монтана. 25 платна на берковския художник грейнаха в залата на бул. “Трети март” 64. Картините на Маестрото преразказват увлекателно приказки от България. Те са населени с добре познати от фолклора персонажи и сюжети.

Невероятният усет за цвят, който е даден на Милчо Спасов от Бога, зарежда картините му с магнетична енергия. Те грабват погледа и ни потапят в един свят на легенди и предания - изконно български, близък до душите ни и далечен на ежедневието ни. Колоритът на платната е съчетан с композиционна наситеност и вкус към детайла. Това ги прави изключително интересни.

“Колкото пъти да застанете пред картините на Милчо, толкова пъти ще откриете нещо ново и интригуващо, което не сте забелязали преди.”- подчерта при откриването на изложбата Дончо Планински – председател на дружеството на художниците “Тенец”. Той открои свежото чувство за хумор на автора, близко до народното светоусещане и придаващо неповторима атмосфера на картините му.

Специален гост на откриването на изложбата “Приказки от България” бе депутатът инж. Любомир Иванов. С негово съдействие през март тази година в Народното събрание бе уредена самостоятелна изложба на Милчо Спасов. Изложбата пожъна голям успех. Всичките 35 тематични творби на майстора от с. Черешовица станаха притежание на депутати от различни праламентарни групи.

Сред най-големите ценители на Милчо Спасов се оказа Стефан Данаилов, който закупи 6 картини. Творби на нашенския художник вече притежават Даниела Петрова – председател на Комисията по културата, гражданското общество и медиите в 41-то Народно събрание, Спас Панчев, Емилия Масларова, Мая Манолова, ексминистъра на транспорта Петър Мутафчиев.

При откриването на изложбата на 14 ноември в Монтана Милчо Спасов благодари на инициаторите инж. Иво Иванов – председател на Общинския съвет на Монтана, и на бизнесмена Николай Николов, както и на дружество “Тенец”, предоставило залата си за експозицията. Миналогодишното гостуване на колекция от картини на Маестрото от Черешовица в областния град спечели много нови почитатели на творчеството му тук.

Прогнозите са, че комерсиалният успех на изложбата от ноември 2010-та ще се повтори и сега. Без преувеличение може да се каже, че Милчо Петров е най-търсеният автор от Северозапада. Причината за интереса към произведенията е не само тяхната безспорна художествена стойност и оригинален стил, но и голямата му продуктивност.

Иначе картините на Милчо Спасов показвани на много места в Европа – в Братислава (Словакия), Будапеща (Унгария), Майданпек (Югославия), Мюнхен, Ерфурт и Хамбург (Германия), Холандия.

Нели Василева
montana-dnes.com

Прочети още за , ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар