Мирослав Нйаденов за китайските инвестиции на северозапад

- Г-н Найденов, какъв е размерът на китайската инвестиция, която за първи път влиза в най-бедната община не само в Северозападна България, а в целия Европейски съюз - Бойница?
- Размерът на инвестицията е 10 000 000 евро. Проектът е пилотен и е със 100-процентова гаранция, защото фирмата, която го изпълнява, е държавна. Това е първата инвестиция на Китай в Европейския съюз. Дали случайно или не, те са избрали за инвестиция най-бедната община в Евросъюза. И точно сега, когато има отлив на инвестиции в целия свят, те идват тук и идват доста сериозно. Още повече, че китайците имат намерение инвестицията да нарасне поне до 30 000 000 евро, но засега започват със стартов капитал от тези 10 000 000.

- Какъв е срокът на инвестицията?
- Не мога да кажа какъв е срокът на инвестицията, защото китайските ни партньори нямат намерение да си тръгват скоро. Ако им се получат нещата, инвестицията ще им е дългосрочна. Колкото по-дългосрочна, толкова по-добре.

- Ще могат ли китайските инвеститори да се възползват от еврофондовете?
- Естествено. Те имат всички права, каквито имат всички, които обработват земя в България, защото са създали български клон на фирмата и могат да бъдат бенефициенти по еврофондовете. Както коментирахме с премиера Борисов – всички се насочват към зърнопроизводството, първоначално и техните намерения са такива. Но голямата ниша и голямата възможност пред тях е животновъдството. Те имат намерението да насочат по-голямата част от инвестицията в животновъдството. Още повече, че заместник-министърът на земеделието Гао Хонбин, който пристигна в България като представител на китайското правителство, отговаря за ресора „Животновъдство”. И мисля, че това не е случайно, защото при тях случайни неща няма. Само преди по-малко от месец на срещата на Г-20 Ангела Меркел и Никола Саркози заявиха, че започва ”войната” за китайските инвестиции и аз мисля, че ние вече водим с 1 на 0 пред тях. Защото това е първата държавна инвестиция на Китай в Евросъюза.

- От колко време се работи по тази инвестиция?
- Ние работим за тази инвестиция от доста месеци, но не искахме да обявяваме нищо предварително, преди то да стане. Преди половин година аз имах среща с тях, като ги насочих към Северозападна България, като най-добро място за инвестиции. И те го направиха точно тук. Днес се радвам за това и го отчитам като успех и на моя екип. Само преди месец моят заместник Димитров беше в Китай, а вчера инвеститорите бяха на среща в Селскостопанската академия и се разбрахме освен инвестициите и връзките в приложното земеделие това да се случи и в аграрната наука. Китай е много мощна държава. Не знам дали имате представа за това, но те са единствената държава, която може да си позволи инвестиции в този момент. Те имат голям ръст на брутния вътрешен продукт и на икономиката и частица от тази китайска мощ идва тук. Дано местните хора ги приемат добре. Разбира се, ще има езикова бариера, бариера на културите, но със сигурност те не могат да вземат земята и да я отнесат, а когато оставят и технологии, и средства, ние трябва да ги приемем добре. Аз самият останах изненадан, защото премиера Борисов разговаря с тях близо час, което по каноните на протокола е прецедент, защото те са представени на ниво заместник-министър. Уважението обаче, което получиха от наша страна, и това, че те заявиха, че не са срещнали нито една спънка досега, се явява като един зелен коридор за тях. Дано дойдат и други... Случайно или не, само преди 2 дни излезе и първият китайски автомобил от завода в Ловеч, а ето днес /четвъртък – б.а./ се случва и тази инвестиция. Избраха България. Защо не отидоха в Гърция? Насила да ги накарат – няма да отидат. И сега от нас зависи да ги задържим тук за доброто на този край. Аз не бях идвал тук, признавам си, но е едно прекрасно място. Това място не е забравено от Бога и държавата ще продължи да помага да идват хора с инвестиции.

- Колко декара се арендуват в община Бойница, ще има ли работни места за българи?
- Това, което имам предварително като данни, е за 20 000 декара. Нормално е при тази обработка да се отворят работни места. На втория етап, на който разчитаме – за инвестиции, преработка и животновъдство, естествено е работните места да станат повече. Не знам обаче откъде ще намерят работници! Тези краища обезлюдяват. Ние даваме и пари за животновъдство, но няма кой да гледа животни. Кафенетата са пълни с безработни хора, които предпочитат да получават социални помощи, а не да се занимават с труд. Мъчим се да помагаме на Северозапада. Правим опити да стартираме програмата „Северозапад”. Разчитаме и на депутатите, на областните управители от този край. В мое лице те имат много силно лоби, но живеем в трудно време – за дни падат правителства, сменят се кредитни рейтинги.

- Притеснявате ли се от готвения протест на зърнопроизводителите заради орязаната почти наполовина субсидия?
- Няма човек, който да не се притеснява от протестни действия. Най-малко заради това, че протестите ще доведат до проблеми с графика. Непрекъснато водя разговори с премиера и вицепремиера, но така стоят нещата, че едва ли ще успеем да изпълним исканията им за 570 000 000 лева. Търсим обаче други възможности, създаваме гаранционен фонд, водят се разговори по отношение на ДДС на зърното. Търсят се механизми, които поне частично да компенсират това, което няма да им бъде раздадено. Притеснявам се и се надявам да не се стигне до тези протести. Нека хората да знаят, че ако има от къде да вземем – ще дадем, но данните, които непрекъснато получаваме, показват, че наистина цари една голяма световна криза. Затова и се радвам на тази китайска инвестиция в България. Надявам се тя да е първата бяла лястовица за държавата ни.

Вестник Конкурент
Снимка Информационна агенция Фокус

Прочети още за ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар