В област Видин ще се реализират проекти по стратегия "Дунавски регион +"

Във Видин се провежда среща на участниците в проекта „Дунавски регион +”, която стартира днес в 10:00ч, предаде репортер на Радио “Фокус”- Видин Гости на представянето на стратегията за развитие на дунавските региони са Н. Пр. Юдит Ланг – посланик на Република Унгария в България и Николина Николова, зам. министър на МРРБ. Те изразиха подкрепата и сътрудничеството си в подпомагането на реализацията на проекта.

Герго Гергов, кмет на община Видин, и областният управител Пламен Стефанов са домакини на събитието, което е първата от предвидените четири работни срещи, които се организират по осъществяването на стратегията. Детайли, относно планираните реформи в дунавските региони, целящи изравняване на икономическото им състояние и развитие на речния транспорт, като средство за търговски и туристически просперитет, представи Мариана Николова, председател на Националното сдружение на общините в Република България.

Тя заяви, че общата стойност на проекта е 400 хил. евро, а продължителността му е до юни 2012г. Конкретният план за видинския регион е разработване на всички 11 общини на територията на областта, както и на Българо-Румънско-Сръбския трафик, концентриран в точките Неготин-Видин-Калафат. Акценти са туризмът и превозът на товари по Дунав, който е един от основните транспортни коридори в Европа.

Генералните схеми за развитие са концентрирани върху природните условия, селищната и техническата инфраструктури, човешките ресурси, транспорта и икономиката. Основните партньори по „Дунавски регион +” са Словакия, Унгария, Хърватска, Сърбия, Румъния, Молдова и Украйна. Успешната реализация на проекта ще бъде важна стъпка от Стратегията „Европа 2020” за устойчив, интелигентен, и приобщаващ растеж и българската позиция към нея.

Стела СЛАВЧЕВА
Информационна агенция Фокус

Прочети още за ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар