Сдружение ”ЧАР” стимулира родолюбието на чипровските деца

Състезание-конкурс на тема „Аз познавам Чипровци” ще се проведе днес в балканското градче. Инициативата е на Сдружение «Чипровци, алтернатива и Развитие- ЧАР». Домакин е ОУ „П. Парчевич”, в чиито салон ще се съревновават .

Самото състезание ще включваща четирите тематични области. Една от тях е история на П. Парчевич, П. Богдан, Чипровско въстание, Чипровско училище, Чипровска златарска школа, Чипровски манастир. В темата “Култура” се включват килими и самобитност. В раздел “Природа” участниците трябва да разискват темите за Деяница, Равненско градище, Сто овци, Мишин камък, Чипровски водопад, Гушовски манастир, Чипровски дял на Стара планина, а в частта за диалект ще има текстове за превод от диалект на книжовен език и обратно.

В конкурса «Аз обичам Чипровци» изявите на участниците, вдъхновени от Чипровския край, могат да бъдат под формата на разкази и стихотворения, рисунки и фотографии. Най-талантливите ще имат възможност да подготвят песни, хора и скечове от родния край.

Жури в състав Мариета Ангелова, Анюта Каменова-Борин, Сийка Тачева, Пламен Велинов, Георги Костадинов, Никола Николов, всички уважавани чипровчани, с множество публикации, песни и книги.

Конкурсът е организиран с партньорство на ОУ “П.Парчевич», Историческия музей и община Чипровци. Наградите за най-талантливите са осигурени от спонсори и са разделени на колективни– екскурзия, топки и др. и индивидуални - чипровско пано, фотоапарат и др.

Яна Ангелова
Клуб ”Медии”

montana-dnes.com

Прочети още за ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар