Обучение "Старт в кариерата за млади роми"

Около 35 момичета и момчета от Монтана взеха участие в обучението „Старт в кариерата за млади роми“. То се проведе на 12 ноември в Конферентна зала на парк-хотел “Житомир”. Семинарът бе организиран от Младежка фондация „Арете”. Събитието е част от програма "Ролеви модели на утрешния ден”, с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България”.

Обучението бе открито от Тано Бечев - мениджър на програмата, бивш експерт по етнически въпроси и интеграцията на малцинствата в Община Монтана. В приветствието си към участниците Румян Русинов – изпълнителен директор на „Арете” и един от водещите застъпници на политиките за равенство за ромите и десегрегация на образованието, очерта приоритетите на фондацията. Той окуражи младите роми да работят върху себе си и изтъкна, че високият професионализъм и личният принос за обществото са най-сигурните оръжия срещу предразсъдъците и дискриминационното отношение. Това беше един от лайт-мотивите и в емоционалното изказване на Ташко Танов – национален треньор по джудо, който поздрави учениците от кварталите „Огоста” и „Кошарник”.

По време на обучението те придобиха базови знания за правилата на ефективнатото делово общуване. Младите роми получиха практични съвети как да пишат мотивационно писмо и автобиография. Специално внимание бе обърнато на алгоритъма на подготовката за явяване на интервю за работа.

Участниците направиха и първата крачка към изпълнението на своята мечата да продължат образованието си във ВУЗ. Ценна консултация на кандидат-студентите бе поднесана компетентно от Людмила Живкова от "Студентско Общество за Развитие на Междуетническия Диалог (СОРМД)".

Презентацията на програма „Заедно напред“ очерта една интересна алтернатива пред тях. Миглена Йорданова от Младежка фондация "Арете" описа лагерите, организирани по програмата, като начин мотивирани младежи-роми от България да придобият лидерски умения и самочувствие, да открият начини за противодействие на дискриминацията, с която се сблъскват в своето ежедневие.

Снимка RomaNetwork.bg

Прочети още за ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар