Музеят във Враца отчете поредна успешна година

Археолозите от историческия музей във Враца за пореден път отчетоха успешна година за археологическите разкопки в региона. Директорът Илия Стоянов направи анализ на отминалата археологическа година и обяви, че като цяло екипите му могат да се гордеят с работата си. Около 30 000 лева са били изразходени през тази година за разкопки.

20 000 лева са получени като дофинансиране от общинската хазна. 5 000 лева са отпуснати от общинския съвет за разкопките край село Оходен, 2 000 лева са дарени от АЕЦ „Козлодуй”, 1 200 лева е предоставила фирма от Мездра, 2 000 лева са дарени от фондация „Бъдеще в миналото”. Малка фирма е дала едва 280 лева, но толкова е било във възможностите й, а далеч по-богати предприятия са предпочели да не участват.

„България не е само Перперикон, във Врачанския край също имаме богато историческо наследство, което заслужава да получи гласност и да бъде оценено по достойнство”, каза Илия Стоянов.

Преди дни Георги Ганецовски представи подробно работата си. Още в края на май са започнали разкопките на селище от началото на новокаменната епоха край село Оходен в местността Валога. За поредна година е реализиран проект на областната управа, в който са се включили 15 безработни от село Оходен. С тях общият екип станал 25 човека. Те са проучили площ от 225 квадратни метра.

„Подобни мащабни разкопки експедицията не познава за 10-те години от нейното провеждане”, смята Георги Ганецовски. В разкопките са се включили студенти от Нов български университет в София и университета по антропология и археология в Париж. Обектът е посетен и от тибетския монах Геше Тензин Тамдинг, пратеник на Далай лама, туристи от Чехия, САЩ и Германия. Изследван е пласт от периода на монохромния неолит. Разкопана е част от останките на ранно неолитна култова постройка, наречена от археолозите „Светилище на Слънцето”.

Със сигурност се потвърждава предположението, че е открито най-ранното светилище, посветено на култа към Слънцето. В местността Валога е открит глинен олтар с депонирани в него 3 черепа на трофейни елени заедно с рогата. Олтарът се намира на 2 метра южно от открития през миналата година гроб на мъж, условно наречен Христо. В него е открита глинена фигурка на елен с отчупена глава. Артефактът потвърждава тезата, че става въпрос за жертвоприношение за осигуряване на плодородие и продължаване на рода. Култовото съоръжение е на възраст 8 000 години и е без аналог в Европа. За първи път на археологически обект в Северозападна България е извършено триизмерно заснемане на структури.

Вторият обект е Калето край Мездра – укрепено селище от края на каменно-медната епоха. Разкопките са продължение на проучвания от 2009 г. През миналата година поради финансови затруднения не е имало археологически разкопки, а през тази са се провели от 7 септември до 7 октомври, благодарение на финансовата подкрепа на общинската администрация в Мездра. Разкопани са 2 сондажа в централния и източен сектор на обекта с площ 30 квадратни метра. В екипа са включени и студенти от Великотърновския университет.

Една от целите на експедицията беше да се извърши окончателно проучване на Светилището на тура в южна посока. Тук са открити опалени глинени останки от светилището и гнездо на кол, издълбано в скалата, който очевидно е конструктивно свързан с култовото съоръжение. И на този обект са открити множество находки, които указват, че на мястото е изповядван култ към Слънцето.

Третият обект е край село Кунино. В екипа са участвали археолозите от врачанския музей, националния археологически институт към БАН и студенти. Ръководители на експедицията са д-р Станимира Танева и Георги Ганецовски. Финансирането е осигурено по проект към института за естествени науки „Макс Планк”. Извършени са теренни изследвания върху землищата на селата Кунино, Камено поле, Драшан и Габаре. Особен интерес предизвикват укрепеното селище от късната каменно-медна епоха в местността Дяволско вървище край Камено поле и Драшанската пещера.За първи път от 60-те години на XX век във Врачанско е реализирана мащабна пещерна експедиция.

Екипи от археолози от врачанския музей и студенти са включени в теренните изследвания по трасето на газопровод „Набуко”. Обходен е теренът в участъка между устието на река Огоста и село Садовец. Там са регистрирани 54 нови археологически обекта, датиращи от праисторическите епохи до късното средновековие. Благодарение на тази експедиция ще бъдат защитени регистрираните недвижими културни ценности при бъдещи мащабни инфраструктурни инвестиции в тази част на страната, добавиха още археолозите от музея във Враца.

Вестник Конкурент

Прочети още за , ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар