Врачански културтрегери си мериха качествата на вината

И тази година клубът на дейците на културата във Враца остана верен на традицията и организира конкурс за най-добро младо домашно вино. Хубаво врачанско вино произвеждат и много членове на клуба. Само около 20-тина културтрегери обаче представиха еликсири за дегустация, макар че 2011 година беше много благодатна за лозарите. Грозде имаше достатъчно, а и времето пощади лозята от болести и мана.

Извинението на много от творците беше, че лятото е закъсняло, гроздето късно е узряло, а виното още не било превряло, макар че Коледа вече чука на вратата. И, както казват врачанските зевзеци, “превряло-непревряло, ние сме го нагънали да го пием, но не става за конкурс”, та затова не искали да срамуват.

Председател на журито тази година беше врачанинът кореняк Веско Лазаров. Популярният краевед още пази спомени за легендарните теферичи във врачанските лозя и свързаните с тях живописни музовирски истории. Останалите “спецове” сред оценителите бяха хумористът Цветан Дочев, по-известен като Дедо Скръц, който неотдавна издаде сборник с рецепти на традиционни врачански ястия, художникът Иван Христов от квартал Бистрец, станал популярен в последните години като зограф на кратуни, и екзотичният скулптор Красимир Кръстев, добил известност по време на предизборната кампания като “местния Сизиф, който търкаля камъни по централния врачански площад”.

Над главите на журито, захванати с щипки, бяха “прострени” няколко тематични карикатури на Иван Христов, които внасяха шеговита нотка в действията на т.нар. “сомелиери”.

Конкурсът беше анонимен, само с номера на бутилките, така че не се знаеше кой кое вино е представил за дегустация.

Докато журито свещенодействаше пред погледите на всички, поетесите Евдокия Марангозова, Валентина Панова и Анета Дилова прочетоха свои творби за виното и любовта, за опиването и последиците от него, за наздравиците и поезията.
Масите бяха отрупани с богати мезета и ястия.

Уникално вкусни и пикантни бяха ярешките пържоли и козето сирене от Подвеслешкия край на Петър Папазки, свинските мръвки с лук и добруджанската баница на Ганка Пищикова, овчето сирене на Дилянка Манджукова, платото от сухи мезета на Елена Ценова, бобената салата на Яна Кременска и дунавската салата с доминираща кисела домашна тиква на Виктория Иванова.

След като приключи опитването на врачанските вина, а и журито все още не беше замаяно, председателят Веско Лазаров обяви наградените винени еликсири. Той съобщаваше номера на бутилката и правеше кратък коментар за всяко вино, а актьорът Емил Пеняшки търсеше в списъка името на майстора на виното.

Тази година две червени вина събраха най-много точки и бяха класирани на първо място. Едното е на известния “потомък на трибалите”, съставител на “Речнико на Баце” и основоположник но Кръго Баце Огнян Пищиков. Другата първа награда е на каменоделеца Ивайло Христов. Те получиха по една керамична бъклица, изработени от скулптора Красимир Кръстев и по един керамичен медальон със знака на КДК.
Втората награда за червено вино получи Валентина Панова, чието лозе се намира на слънчев склон в местността Лиляшка могила.

Наградата за бяло вино, произведено от собствено лозе, получи журналистът Кирил Андровски.

В раздел “розе” приза получи отново Огнян Пищиков, който се похвали, че всичките му вина са хубави, “защото са бутикови и ги правел табиетлийски”. Огнян слага виното в малки бъчвички, само за домашна консумация, и го мачкал с ръце, докато му “баел”. Впоследствие стана ясно, че активно участие в “баенето” е взел и синът му Боян, без когото той едва ли би могъл да се справи.

И този конкурс не мина без музовирската награда за най-кисело вино. За втори път “киселия приз” получи Виктория Иванова. Журито настоятелно препоръча на врачанската поетеса да си намери “майстор” за виното, за да не съсипва повече гроздето, което според врачанските лозарски закони си е живо престъпление.

Заслужени награди получиха и кулинарите, приготвили вкусните мезета. Защото всеизвестна истина е, че вино без мезе не се пие.

Председателят на КДК награди телевизионните оператори, благодарение на които културните мероприятия на клуба стават популярни сред врачани. Обемистото издание на Павел Милков “Справочник на филмовия и телевизионния оператор” получиха Дани Асенов и Иван Генчев и младият режисьор на пулт и фотограф Боян Пищиков.
Така с вино и веселба завърши последната за тази година сбирка на клуба на дейците на културата, с пожелание за пълноценни творчески срещи през 2012 година.

Вестник Конкурент

Прочети още за , ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар