Ниското ниво на река Дунав увеличи ръста на туризма във Видин

В края на тази година туристическият поток в крепостта Баба Вида е отчел необичаен ръст, каза за Радио “Фокус”- Видин уредникът на музия Галя Стефанова. Това се е случило заради необичайно ниското ниво на река Дунав при българския участък от реката, което е принудило корабите с чуждестранни туристи да променят предварително направения си маршрут и да останат за турисическа обиколка във Видин, вместо в Русе или в други планирани градове по течението.

Въпреки необичайния ръст на чуждестранни групи обаче, тенденцията на спад в посещаемостта на културно-историческия обект продължава и тази година, отчете уредничката на музея. Тя заяви, че 2009 г. броят на посетилите Баба Вида е бил около 44 хиляди. През 2010 г. те са били около 35 хиляди, докато през последните две години те са около 40 хиляди.

Галя Стефанова подчерта, че от миналата година спад има и в броя на ученическите групи, които организирано посещават обекта. В последно време те са предимно от Враца и Монтана, и все по-рядко от другите части на България. Уредничката обяснява тази тенденция с лошите пътища в Северозападна България, които затрудняват придвижването на автобусите, превозващи групите от ученици.

Стела СЛАВЧЕВА
Информационна агенция Фокус

Прочети още за ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар