Учредиха фондация „Музеон”

Вчера в малката зала на историческия музей кметът на Враца Николай Иванов и секретарят на общината Иван Жеков присъстваха на учредяването на фондация „Музеон”. На срещата бяха председателят на общинския съвет Петя Аврамова, общинските съветници Малина Николова, Кирил Беков, Радка Тошева и художникът Красимир Тодоров. Според замисъла, фондация „Музеон” трябва да съхранява, преработва и пресъздава духовните ценности и материални достижения на различните цивилизации и култури чрез средствата на изкуството, модерните технологии и авторската технология на Красимир Тодоров Zn Art.

Една от целите на създаването на фондацията е организиране на международен фестивал във Враца, който популяризира изработването на музейни експонати и ценности от хартия с технологията Zn Art. Към първото издание на фестивала „Музеон”, предвидено за май догодина, вече има заявен сериозен интерес от представители на най-големите руски академии за изкуства и наука.

Zn Art технологията е еволюционното развитие на 3D технологиите. В двуизмерната координатна система има две оси – X и Y. В триизмерната към тях се добавя трета – Z, откъдето идва названието на технологията. Чрез нея се възпроизвеждат обемни форми и могат да се направят копия на всякакви съкровища и музейни експонати от хартия. За целта се използват листове с определено сечение, които се подреждат един върху друг по предварително зададен начин. За да е стабилна формата, са предвидени фиксатори. Според инициаторите на фондацията, Zn Art технологията ще има и сериозно приложение в образованието.

Вестник Конкурент

Прочети още за ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар