Спасението на давещите се - дело на самите давещи се

Ако някой ви попита какво мислите за северозападна България, какво бихте му отговорили? Някога ходили ли сте там? Познавате ли някой местен? Знаете ли нещо за културата и историята на този регион? Познавате ли живота там?

Независимо от отговорите на тези въпроси (положителни или отрицателни) вие със сигурност имате изградена някаква представа. В общия случай тя е негативна, тъй като когато Европейският съюз се произнесе, че това е най-бедният регион в един глас безброй телевизии, вестници и сайтове подемат ехото на лошите новини. В същото време когато наистина имаме повод за гордост това се отразява от малцина ентусиасти от местните медии.

За вас не знам, но на мен силно ми се иска този печален образ на северозапада да бъде променен и той да остане „Резерват северозапад” само за местния език, бит и култура, но не и за начина на живот на хората. Затова позволете ми един плах опит за анализ на причините довели до това и на факторите, които биха могли ако не да ги елиминират, то поне да ги сведат до някакви разумни граници. Какво би могло да се промени?


Вече няколко години с голямо съжаление наблюдавам как хората от българския северозапад оплакват собственото си положение и начин на живот. Прави или не, това едва ли го прави по-лек. Съмнявам се. Безкрайното повтаряне „Ай, колко сме зле!” няма как да доведе до нещо добро за самите тях.

Осъзнавам, че във времена като тези е трудно бъдеш оптимист и да подемаш инициативи, които да подобряват живота ти. Със сигурност живота на хората в Банско, Несебър, Севлиево, Каварна и др. не е по-лек. По един или друг начин обаче хората работят и се опитват да постигнат нещо. Вероятно тук ще се опитате да ме оборите, но колкото и да спорите с мен едва ли ще ме убедите, че Вършец е по-лошо място за балнеоложки курорт от Велинград или пък Берковица е с по-малки природни дадености за ски туризъм от Боровец.

Питам се, как в други региони на страната могат да се привличат големи инвеститори, осигуряващи работни места, а в северозапада това става много по-трудно. Нима ние не сме толкова работливи или инициативни? За мен това е необяснимо.

Необяснимо, но и не чак толкова. Огромни производствени мощности стоят неизползвани. Всеки малко по-голям град има индустриална зона, която пустее. Но дори и да работеха пак нещата не са за кой знае какъв оптимизъм, защото китайците доставят същите продукти на същото качество от другия край на света и то на по-ниска цена.

Тук говорим само за чист бизнес. А какво да кажем за очевидните предимства? Белоградчишките скали имаха уникална шанс за рекламна кампания в световен мащаб и то без дори да бъде даден един лев. Как се промениха нещата след това? Имаше увеличение на потока от туристи, но бройката постепенно се връща към нормалните си измерения. Колко нови хотела се построиха и колко нови инициативи се подеха в града? Примери такива колкото искате.


Държавата, това е първият виновник за всичките ни неволи. Но това е вярно само ако считаме, че държавата са онази клика, която ние сме избрали да ни управляват. Всъщност на практика държавата са онези пари, които ние с вас сме изработили за да имаме образование, пътища, здравеопазване, вътрешна и външна сигурност и въобще всичко останало което ни превръща от племе в нация.

Затова не мога да се съглася със сектори като земеделието например, където производителите претендират държавата (разбирайте мен и вас) да ги субсидира. По тази логика всеки би имал правото да изисква това – миньори, енергетици, хотелиери, все хора произвеждащи добавена стойност за държавата. Или както е модерно в последните години да се цитира Кенеди – „Не мисли какво би могла да даде родината ти на теб, а помисли какво ти би могъл да дадеш на нея.”

Нашите некомпетентни политици несъмнено имат вина за това положение. Аз си мисля, че ако всеки един от нас е достатъчно добър професионалист в работата си тази некадърност може да бъде компенсирана. Но вярвам, че ако сте достатъчно честни към себе си всички вие ще се съгласите с мен, че управляващата класа е също толкова компетентна, колкото нас на работните ни места. Просто защото те са едни от нас и произлизат от нас.

Остава ни само да се стараем да правим нещата по-добре и да ги притискаме, така както го правят хората от онова село окачили на видно място предизборните обещания на новоизбрания кмет. За да се знае и всеки ден хората да следят изпълнението на поетите ангажименти, заради които всъщност е избран този кмет.


Уважаеми медии от северозапада, знам че съобщаването на очевидни факти е най-лесният начин за запълването на страниците и ефирното време. Но ако наистина искате да сте част едно полезно гражданско общество заделете малко от тази си енергия и за добрата новина. Не е толкова трудно тя да бъде открита, за да стане достояние на по-широк кръг от хора. Е, със сигурност ще има и такива, които няма да й повярват и ще продължат да живеят с усещането на угнетеност и нещастие, но нали спасението на давещите се е дело преди всичко на самите давещи се.

Прочети още за

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар