"Диг се дигни" - песнопойка от Чипровци

Чипрончани знаят и обичат своята история, своя град, своето присъствие в политическия и духовен развой в историята на България. Тази обич поражда един специфичен аристократизъм, който съдържа повея от онова величие, което идва и от минали възходи, и от сегашни усилия да се оцелее достойно, да се съгражда. Заедно с всичко друго, в духовния живот на Чипровци винаги е опазвано и едно чувство на привързаност към своите обичаи и обреди, към своята реч, към фолклора си.

Сийка Тачена е един от най-заслужилите културни дейци в Чипровци. Учител и общественик, тя е всеотдаен участник в културния живот на нашия общински център, като певица и ръководител на певчески групи. Те, тези групи - за изворен фолклор, за градски песни - донесоха на певицата от Чипровци национално признание. Плод на тази активност на Тачева е и сбирката с песни, която тя ни предлага.

Сега благодарение на наши активни читатели ви представяме цялата книга "Диг се дигни" на Сийка Тачева от Чипровци. Книгата може да свалите от тук. Очаквайте скоро и със звук някои от песните в песнопойката.

Свали книгата

Прочети още за , ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар