Жена с амбиции и идеи управлява село Брусен

На 17 километра от Враца е мездренското село Брусен. Заради изборите преди 2-3 месеца стана ясно, че по постоянен адрес там са регистрирани 426 души. Няма много сведения кога са се появили първите заселници. Първоначално то било в местността Горна лъка, на десния бряг на Искър, която местните и до днес наричат Селището, защото често се намират останки от покъщнина и има черничеви дървета, които се разсаждат само от човек. Към 1820 година честите наводнения принудили хората да се преместят на левия бряг на реката. Поселището било наречено Брусен на малката живописна рекичка Брусник, която се влива в Искър точно срещу селото.

След Освобождението е построено училището, а първите даскали били Велчо Николов от Мездра и жена от Враца, чието име било забравено.

В края на 1927 година кметският наместник Пешо Карашлийски започва строежа на въжен мост над Искър, който е завършен от следващия кмет Стоян Коцев. Той настлал две от улиците с калдъръм. През 1936 година е построена централата на Тодор Балабанов.
Днес в сградата на кметството е Йоана Милошева. Родена е в Мездра, но избрала да живее със семейството си и двете си деца в китното селце. Млада и амбициозна, изпълнена с много идеи, тя е радостна от факта, че все още има и млади хора, а детската градина още работи и всеки ден 15-ина малчугани я посещават.

Една от основните цели е улиците да са в отлично състояние, да има тротоари навсякъде, макар че финансирането точно сега е много трудно. Все пак кметицата храни надежда и е категорична, че ще търси спонсори. Селото няма канализация, къщите са със септични ями. Канализацията влязла в предизборната платформа на Йоана Милошева, но сега признава, че проблемът трудно може да се реши.

„При първа възможност, появят ли се отнякъде пари, ще я направим веднага”, оптимист е тя.

Другото желание на новата кметица е да се изгради футболно игрище. Миналата година футболният отбор на Брусен се класира 4-то място в турнира по футбол на малки вратички в Мездра. Футболът в селото започва да се развива през 1930 година. Христо Лилов, служил като офицер във Враца, донесъл футболни топки и започнал да разяснява правилата на играта. До ден днешен младите са запазили спортния си дух. В плановете на новата кметица влиза и ремонт на салона, в който се правят общоселските събрания. Като начало ще се започне с подовата настилка, защото е започнала да се руши.

Читалище „Светлина” е основано на 19 февруари 1931 година от група прогресивни местни младежи. Председателката Люба Станева и ентусиастите минавали през всички къщи, събирали художествени и научни книги от хората и сложили началото на библиотеката. Още в първите години създали самодейна театрална трупа. Читалището развива активна дейност – четат се най-различни беседи – здравни, научно-популярни, културни... Сега председател е Маргарита Петкова.

Някъде към 1956 година в селото започват да се прожектират филми всеки вторник и петък. Интересът е бил голям, но киното отмряло от самосебе си. Заслуга за прославата на Брусен има женската певческа група към читалището. Съществувала докъм 1989 година, след което е прекъснала дейността си. Възстановена била през 2004 година с нови попълнения и продължава отново да радва своята и чужда публика с изпълненията си. Днес в народен хор „Детелини” участват 17 певици и тупанджията Николай Трифонов. Най-възрастната певица е на 75, а най-младата на 30 години. Само миналата година са спечелили 37 грамоти и 4 златни медала.

Местната библиотека е възобновена от 6 години благодарение на предишния кмет Константин Христов. Разполага с 4 300 книги. Защитила е 4 проекта. Секретарката Мария Мишева споделя, че местните деца са много любознателни и често я посещават. Възрастните не остават по-назад. В сградата на библиотеката са подредени богат етнографски кът и сбирка от народни носии. Всички са дарени от местни жители. Бившият кмет също дал носията да дядо си. Голямата атракция е стар грамофон.
„Много им е интересен на децата. Къде са виждали такова нещо, то и ние не ги помним”, разказва с усмивка Мария Мишева.

През 2002 година е построен параклисът „Свети Йоан Кръстител”. Съграден е предимно с пари от дарения.

Вестник Конкурент

Прочети още за ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар