Белоградчик - туристическа перла

Природните особености и красоти и богатото историческо наследство определят Белоградчик като един от най-интересните и желани туристически обекти. Това дава възможност да се разраства стопанският туризъм, който постепенно ще заема все по-широко място като една нова дейност в развитието на града, като крупен туристически комплекс. Потвърждение е непрестанно увеличаващият се поток от наши и чуждестранни туристи. През последните години той надхвърли границите на 150-те хиляди наши и 15 хиляди чужди туристи.

Асфалтирани шосета свързват Белоградчик с Видин, отстоящ на 52 км; с Лом — на 63 км; с Монтана — на 67 км и със София — на 169 км. Връзката с железопътната мрежа на страната се осъществява чрез гара Орешец на 12 км от града, докъдето има автобус.
Туристът, пристигнал в града, има доста богат избор къде да се настани. Напоследък тези възможности се разшириха и Белоградчик разполага с над 400 легла.

Посетителите на града идват преди всичко заради главната забележителност — каменната симфония, красивите Белоградчишки скали. Интересни обекти са средновековната българска крепост, градският музей, природонаучният отдел.
Любителите на пещерния и планинския туризъм имат възможност да посетят Рабишката пещера, известна с праисторическите скални рисунки, с винарската изба «Магура». Други интересни пещери са Венеца и Миризливка, на отсрещния склон е Темната дупка и много други обекти в западната част на Стара планина. Oт града се отива до връх Ведерник, висок 1124 м, опрян в Белоградчишката скална верига.

От площада на Белоградчик при ясно време се открива великолепна гледка- Седем ката планински върхове се диплят в далечината. Сред тях е Миджур (2168 м) — най-високият връх в Западна Стара планина. На изток от града се издига варовиковият скален масив Венеца — висок 904 м, а на запад са Клетвен връх — 761 м и легендарният Кокошовец.
История и настояще, древни легенди и съвременна летопис, героични битки и смърт в името на свободата, природни красоти и създадени от човешката ръка и творчество старинни и нови градежи — това е Белоградчик — българска твърдина и българска гордост.

Прочети още за ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар