В квартал "Нов път" гониха чумата

По стара традиция ромите във видинския квартал "Нов път", отбелязаха Атанасовден /по стар стил/, прочистиха домовете си и изгониха Чумата.

"Да отиде във въздуха и да не прави лошо на никого, да се понесе в пустинята и във водата, там, където човек не е стъпвал"- се чуваше по улиците.

В ритуала участваха 12 души- колкото са и месеците през годината. Те обикаляха къщите при минус 15 градуса. С празнуващите роми, по петите на "булката", "младоженеца", "маймуната", "дявола" и "свещеника", бе и екип на РАДИО ВИДИН.

"Маските и реквизитите грижливо се пазят, всяка година се купуват и нови"- разказа Страхил Сотиров, който доскоро е организирал празника в "Нов път". Той каза още, че традицията се пази само във Видинския край, и се изпълнява, за да се разотиват болестите и злите сили.

Въпреки мразовитото време, атмосферата беше празнична- с духова музика и традиционните ромски танци. Голямото Коледно дърво, което красеше площада на квартала бе отсечено с няколко брадви, само с един замах. След това празнуващите стигнаха до Надлеза, където запалиха свещи и сурвачки и се помолиха за здраве, късмет и берекет в домовете си.

А тази вечер всички ще седнат на празничната трапеза, която се отрупва...според джоба.

Радио Видин

Прочети още за ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар