Долно Озирово с църква за първи път

Село Долно Озирово е едно най-красивите села в община Вършец и е притегателно място както за българи, така и за чужденци. В него от няколко години живеят двама англичани, които участват дейно в местния обществен и културен живот. Жителите от Обединеното кралство са пенсионери. Единият от тях е композитор. Купили си къща и толкова им харесва спокойствието и красивата природа на селото, та чак споделят, че ако са знаели за това място, отдавна да са напуснали Англия. Двамата помагат много и при строежа на църквата, хвали ги кметът Ангел Петров. Освен това британците толкова се запалили по красотите наоколо, че направили документален филм и той дори бил излъчен по национална телевизия у нас.

Тази година се осъществи отколешна мечта на всички жители на селото – селото да има църква.

„Долно Озирово никога не е имало храм. Затова моя мечта, а и на хората, е да изградим храм. Преди няколко години създадохме инициативен комитет за събиране на средства за изграждането на храм „Свети Илия”. Справихме се”, разказва местният първенец. За дарителската кампания за църквата той писал писма до много видни и обществени личности от страната – Слави Трифонов, Христо Стоичков, Гриша Ганчев, но никой не откликнал на молбата за дарение. Въпреки това хората не се отказали и продължили да осъществяват идеята.

Помогнали с малки суми почти всички жители на селото, народният представител Борислав Великов и местният жител Кирил Коцов дарили по-голяма част от парите за строежа. Общинската администрация във Върщец също се включила в доизграждане на храма и отпуснала 9 000 лева за сградата и още 1 700 лева за довършителни дейности. Сега храмът е почти готов. Очаква се до няколко месеца районът около него да бъде облагороден и първата църква в историята на Долно Озирово да бъде тържествено осветена.

Планинското село Долно Озирово е известно и сред природолюбителите не само в страната, а и в чужбина. Причината е, че в района се намира една от най-големите волиери за отглеждане на белоглави лешояди. От няколко години дружеството за защита на хищните птици работи по програма за възстановяване на белоглавия лешояд като гнездящ вид във Врачанска планина. През 2004 г. над селото се изгражда първата площадка за изкуствено подхранване на лешояди в Северна България.

Тя е разположена на 2 декара. За да се огледа какви са условията за отглеждането на защитените птици, преди няколко години в Долно Озирово пристига комисия от европейски експерти. Крайното решение на специалистите е, че районът е изключително подходящ за подобна дейност. Постоянно тук идват експерти и групи от Македония, Сърбия, Франция, Англия и други европейски държави, ученически групи, организирани туристи или самостоятелни пътешественици, за да се запознаят с отглеждането на красивите птици.

Един от проблемите на село Долно Озирово е, че само преди няколко месеца се установява, че част от селото е извън регулация.

„Надявам се, че този проблем ще бъде разрешен. Установихме го наскоро, след като жители искаха да си извадят скици на имотите и се оказа, че районът от спирката до кметството не съществува в плана на селото”, каза кметът Ангел Петров. Той е убеден, че ще се справи с проблема.

После се похвали с обновената сграда на детското заведение. Преди близо 3 години изцяло е ремонтирана детската градина „Червената шапчица”. Ремонтът е на стойност 135 000 лева. Те са били отпуснати от министерството на финансите за капиталови разходи на общината.

Изключително богат е културният живот в Долно Озирово, който се поддържа изцяло от дейността на читалище „Просвета 1936”. Към културната институция функционират група за стари градски песни и група за автентичен фолклор. Съвместно с пенсионерския клуб самодейците в Долно Озирово са много активни и освен че участват в различни фестивали и конкурси, организират на местно ниво всеки празник, разказва кметът. Наскоро евродепутатът Димитър Стоянов подарил на читалището професионална музикално-озвучителна техника. В селото има и ловна дружинка, в която членуват 96 авджии от 3 съседни села.

Вестник Конкурент

Прочети още за ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар