Язовирите в община Козлодуй не са заплаха

Двата язовира на територията на община Козлодуй, „Шишманов вал” и „Бутан”, не представляват опасност и заплаха за населението и при тях няма риск от наводнения. Това е резултатът от извършените проверки на язовирите от нарочна комисия начело с Димитър Попов – зам.-кмет на община Козлодуй и председател на общински щаб за спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи (СНАВР). Проверките бяха изискани от Областна управа Враца и Басейнова дирекция за управление на водите Дунавски район с център Плевен.

Язовир „Бутан” е източен през есента на миналата година. Количеството вода в него е незначително, а дигата му е в добро състояние. Стопанисва се от частно лице. Язовир „Шишманов вал” се стопанисва от „Напоителни системи” ЕАД. От дружеството се очаква информация за степента на запълване на язовира, състоянието на язовирната стена, преливника, напоителните канали и наличието на авариен план и готовност за изпълняване на аварийни действия. Община Козлодуй е поискала информация и за състоянието на Дунавската дига.

Виолета Илиева, главен експерт „Отбранително мобилизационна подготовка”, подчерта: „В община Козлодуй се осъществява непрекъснат контрол на водоемите, с оглед предприемане на бързи мерки за предотвратяване на наводнения, като оперативните дежурни на общината информират ежедневно оперативните дежурни на област Враца за обстановката.”

На 28 февруари пък ще заседава Общинския щаб за координация при спасителни и неотложно аварийни възстановителни работи (СНАВР). На заседанието ще се разискват превантивни мерки и ограничаването на вредните въздействия на водите през настоящата година.

---

В отговор на отправено запитване от страна на Община Козлодуй от „Напоителни системи” клон Мизия успокояват, че язовирът в близост до град Козлодуй не представлява опасност за населеното място. Водоемът е ограничен до събирането на 8 100 000 куб. метра вода, като в момента е пълен с наполовина от посоченото количество, а водата е замръзнала на 100%. Язовирната стена е в добро състояние, а основният канал за изпускане на водни маси е с добра проводимост.

От дружеството уведомяват още, че в случай на извънредно положение се действа по готов авариен план. На разположение е тежка техника за справяне с трудни ситуации – фадрома, булдозер, самосвали, бордови коли, – както и материални ресурси: чували, кирки и лопати. Поръчани са и 1 500 чувала с пясък, които да се използват при нужда.

Дунавската дига „Козлодуйска низина” е в добро състояние и надеждна, ако нивото на река Дунав се покачи до опасни стойности. Котата на река Дунав е 22,42 метра, далеч от критичното 32 метра. Дигата непрекъснато се обхожда и наблюдава.

Дунавската дига „Козлодуйска низина” е дълга 10,824 км и защитава земеделските площи и част от подземните комуникации на АЕЦ „Козлодуй”. Предстоят по нея да бъдат извършени ремонтно-възстановители работи по проект, изготвен по поръчка на „Напоителни системи”.

Община Козлодуй, от своя страна планира да стартира работи по изграждането на дигата в зоната на комплекс „Рай” до отоплителна централа „Козлодуй”.


Прочети още за

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар