Козлодуй е включен във филм за атомните централи в европа

Община Козлодуй беше посетена от група млади френски журналисти, които подготвят филмова продукция за хората, съжителстващи с ядрени съоръжения на територията на Европа. Готовият материал ще бъде достъпен он-лайн, като освен Козлодуй Матиен Молард, Софи Вал и Басиле Креспин ще посетят градове с атомни електроцентрали в Словения, Германия, Франция, Испания и Швеция.

За да бъдат максимално обективни в наблюденията си, френските журналисти разговаряха и с кмета на общината, Румен Маноев. По време на интервюто с него те се интересуваха най-вече от връзката между икономическото развитие на Козлодуй и атомната централа.

„Изграждането, модернизацията и работата на атомната електроцентрала действително са ключови за развитието на общината и жителите й – потвърди г-н Маноев. – В икономически план заетостта в АЕЦ „Козлодуй” спомага за ниското ниво на безработица сред квалифицираните лица в общината, тъй като там работят голяма част от жителите й, но държа да подчертая, че това е и сериозна отговорност, тъй като дружеството е структуроопределящо за държавата като цяло.”

На въпроса за традиционния „страх” от ядрените съоръжения и евентуалните последици при авария или инцидент, кметът на Козлодуй категорично заяви, че: „Безопасността на съоръженията се гарантира от подготвеността на кадрите и непрестанното усъвършенстване и модернизиране, които винаги са били приоритет при експлоатацията.”
И все пак според Румен Маноев Козлодуй не е само атомната централа: „Гордеем се с богата история, още римско време и борбата на национално освобождение през 19 век, с красивата ни и уникална природа, и най-вече – с хората от нашия край” – подчерта той.

Прочети още за , ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар