Крапец се гордее с обособен комплекс

Планинското селце Крапец е малко, но пък впечатлява посетителите с хубава природа и исторически забележителности. Още при влизане в населеното място се вижда обособен комплекс. Място, на което на едно са събрани църква, паметник, читалище и ритуална зала. На 20-ина метра по-надолу се намира и сградата на кметството. Миналата година жителите на мездренското село нямаха възможност да упражнят правото си на вот и сами да си изберат кмет, тъй като населението е 343 души, а според изборния закон хората с постоянен адрес трябва да са над 350. Затова пък от 10-ина дни е назначен кметски наместник. Дафинка Цветкова разказва, че нейният живот е преминал изцяло в работа в кметството, започвайки от 1976 г. до днес. От 1995 до 2000 г. е била управник на селото, до 2004 г. е била секретар, а след това е работила в службата ЕСГРАОН към общинската администрация в Мездра.

„През всичките тези години съм работила постоянно и единствено за доброто на селото”, заяви местният първенец. През времето, когато тя е била кмет на Крапец, е изграден параклисът „Св. Димитрий”. Тогава е преместен паметникът на загиналите във войните и е построена ритуалната зала.

„Целта ми беше на едно място да са събрани всички сгради, за да бъдат в удобство на хората, а и по този начин се обособи един хубав комплекс”, разказа Дафинка Цветкова. Паметникът на загиналите във войните е на повече от 70 години. На предишното си месторазположение обаче трудно се виждал от хората, тъй като пред него е издигната църквата и той останал на заден план. „Поради тази причина решихме да го преместим. До него пък изградихме ритуалната зала”, споделя още кметицата. Новопостроените сгради са направени предимно с дарения. Обособеният комплекс в Крапец е открит на 8 ноември. Тогава е и празникът на селото. Параклисът „Св. Димитрий” е изографисан от трима студенти от Художествената академия през 1997 г. Имената им са изписани над входната врата.

В населеното място има доста запазени стари къщи, строени от майстори на селото преди много години. Характерна за мястото е каменната зидария, разказа още Дафинка Цветкова. Местните жители се славят със своето трудолюбие. Отглеждат животни и се занимават основно със земеделие.
„Не може да не сте и чули за Крапешкото езеро”, каза кметицата. Водоемът е общински и захранва съседните села. Водата обаче не е годна за пиене, а само за битови нужди. Тази година Дафинка си е поставила за цел да се ремонтират улиците и сградата на кметството.

Мездренското село Крапец може да се похвали със съвместната дейност на читалище „Светлина 2007” и пенсионерския клуб. Секретар-библиотекарят Елена Цветкова разказа, че културната институция разполага с над 3 000 тома литература. Имат дарени 3 компютърни конфигурации, които се ползват предимно от малчуганите, но и по-възрастните жители не им отстъпват. В читалището е сформиран и битов кът с автентични носии и други вещи.
„Съвместно с пенсионерския клуб организираме всички празници и се веселим заедно”, разказа секретарят на читалището. Ръководството на културната институция има идея да сформира самодеен състав. „Има желаещи и да пеят, и да играят, така че още не сме решили какъв да бъде съставът”, поясни Елена Цветкова.

„През последните години в селото са се родили 42 деца, но за съжаление детската градина в селото е разрушена”, заяви кметският наместник. За малчуганите обаче е направен детски кът в обособения комплекс. Мездренското село Крапец е притегателно място за любителите на риболова, защото край китното селце има язовир, а природата е уникална.

Вестник Конкурент

Прочети още за

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.