Напеви от северозапада 2012


Сашко Бисеров от ФСГ “Васил Левски” – Монтана, е носител на специалната награда на кмета на Община Монтана Златко Живков в раздел „Народно пеене” на четвъртия детски национален фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада”. Това е най-високото отличие, което се присъжда от журито. Таня Василева от музикалната гимназия в Плевен получи приз на председателя на Общински съвет – Монтана, инж. Иво Иванов. Наградата, учредена от един от спонсорите - ДЗИ, бе присъдена на група за автентичен фолклор „Дилянка” от Луковит. Най-престижните отличия връчи заместник-кметът на Монтана инж. Весела Коларска.

Фолклорна формация „Торлашки напеви” ГПЧЕ „П. Богдан” – гр. Монтана, спечели първо място в категорията «Народни хорове». Сред 13-те камерни формации се откроиха Дует „Куклици” от НМУ “Л. Пипков” - София, Дует Лора Николова и Боян Боянов от СОУ „Св. Св. Кирил и Методий”- Видин, както и изпълнението им в трио с Б. Ангелова. Вокално трио и Камерен състав от фолклорната формация на езиковата гимназия в Монтана също грабнаха първа награда в тази категория. Приз спечели и вокален квартет „Елика” от плевенското музикално училище.Победители във видео конкурсът за български деца от чужбина са Доминикия Карагуца и Мая Степанова от Болград - Украйна, и Рада Коларова от Сейнт Пол , Минесота - САЩ. Те участваха задочно в „Напеви от Северозапада” с изпратени по интернет записи на изпълнения на народни песни.

Пълният списък с наградените в четвъртия детски национален фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада” е публикуван на сайта на Младежкия дом в Монтана www.omd-montana.dir.bg

Победителите определи жури, председателствано от доц. Светла Станилова. Заедно с нея работиха един от доайените на българската музикална фолклористика старши научният сътрудник към Българската академия на науките Михаил Букурещлиев, проф. доктор Пламен Арабов – преподавател в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив, и Нов български университет в София, и Таня Щерева - вокален педагог.Общо 146 индивидуални изпълнители и 21 формации се бориха за наградите в надпяването. Всички те изпълняваха песни от Северозападна България, тъй като целта на конкурса е да стимулира интереса на все повече млади хора към фолклорното богатство на този край. Най-често изпълнявани бяха торлашките песни „Ката пере на рекуту” и „Накладоше седенкюто”.

Емоционален момент в конкурса бе кулинарната изложба на местни ястия, придружена със забавни игри. Тя завърши с дегустация на експонатите. Пълнените чушки с боб, комбуса, наложената баница, постните сарми с орехи и орешняка, харесаха най-много на гостите на Монтана. Богатата трапеза бе опустошена с апетит от децата за броени минути. Ястията бяха приготвени по автентични кулинарни рецепти от възпитаници на ФСГ „Васил Левски”.Изнесената изложба от фонда на Историческия музей в Чипровци бе предпочитан фон за фото сесиите на младите таланти, дошли от 19 населени места в България. Тя помогна на гостите от близо и далече да се докоснат до бита на торлаците и да си представят каква е материалната среда, в която са се родили песните, които изпълняват.
Светла Цветкова представи своята книга „Стойно ми, малай моме”, съдържаща 327 народни песни от средна западна България.

Днес конкурсът продължава с разделите „Хореография” и „Инструменталисти”.
Четвъртият детски национален фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада” се организира от Общински младежки дом – Монтана, в партньорство със сдружение „Младежки Северозапад” и школа по български народни танци „Стоянови”. Изявата се осъществява благодарение подкрепата на Община Монтана, фирми и организации, съпричастни към съхраняването на фолклорното богатство на Българския Северозапад.Организаторите благодарят за подкрепата на Розалин Нончев – управител на фирма „Компас”, Софка Стоянова – управител фирма „Сали”, Анна Иванова - управител ДЗИ - Монтана, Петко Петков – управител банка „Пиреос” - клон Монтана, Атанас Атанасов –управител фирма „Агромашина”, Бисер Савов – управител на магазин „Технополис” - Монтана, д-р Сарафка Луканова, инж. Дилян Димитров за предоставените безалкохолни напитки „Копрен” и на Янка Крумова – управител фирма „Млин Грейн 2009” ООД, които приготвят най-вкусните банички и почерпиха всички участници с тях.

Танцовият състав на Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков”, бе удостоен с Приза на кмета на Община Монтана Златко Живков. Танцьорите от Плевен се откроиха сред 17-те формации, участвали в раздел „Хореография” на четвъртия детски национален фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада” и завоюваха най-високото отличие. Решението на журито бе подкрепено категорично от бурните овации на публиката, препълнила голяма зала на Младежки дом - Монтана, в съботния ден. Наградата на председателя на Общински съвет – Монтана, инж. Иво Иванов бе присъдена на Танцов състав от абитуриенти на СОУ ‘Св. Св. Кирил и Методий” – Видин. Техни съученици от 9-10 клас спечелиха първото място при средношколците.При най-малките игрохорци се наложи Танцовият състав на ЦДГ №1 „Щастливо детство” в Монтана. Във втора възрастова група първенци са възпитаниците на Първан Първанов от Детски танцов състав „Пъстрина” при НЧ „Разум 1883” от града домакин. В категорията „Автентичен фолклор” без конкуренция се оказа танцов състав „Северняшка младост” от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – с. Бутан. Те изпълниха вдъхновено Северняшко хоро, Изручана, Ситно влашко, Балуца и Копаница.

Бъдещите професионални танцьори Кристина Маркова и Стефан Стефанов от НУИ „Панайот Пипков” – Плевен, са призьори в надиграването „Ръченица за двама”. Те ще запомнят Монтана не само с наградата, но и с изключително сърдечната публика на конкурса, която ги насърчаваше емоционално. Числеността на зрителите във втория ден от конкурса „Напеви от Северозапада” за пореден път доказа, че народните танци са най-таченото изкуство в Монтана.Доц. Красимир Петров – председател на Сдружението на танцовите дейци, преподавател в Нов български университет – София, оглавяваше журито на раздел „Хореография” в тазгодишното издание на конкурса „Напеви от Северозапада”. Заедно с него изпълненията оценяваха Асен Павлов - художествен ръководител и хореограф на ансамбъл „Чинари”, и Георги Андреев – диригент на оркестъра на ансамбъл „Филип Кутев” - София.

Залата на Младежки дом Четвъртият детски национален фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада” се организира от Общински младежки дом – Монтана, в партньорство със сдружение „Младежки Северозапад” и школа по български народни танци „Стоянови”. Изявата се осъществява благодарение подкрепата на Община Монтана, и спонсори, съпричастни към съхраняването на фолклорното богатство на Българския Северозапад – ДЗИ - Монтана, банка „Пиреос” - клон Монтана, фирмите „Компас”, „Сали”, „Агромашина”, „Копрен”, „Технополис”, „Млин Грейн 2009” ООД, д-р Сарафка Луканова.За втора поредна година възпитаник на музикалната гимназия в Плевен е носител на Приза на кмета на Община Монтана в раздел „Инструменталисти” на детския национален фолклорен конкурс “Напеви от Северозапада”. Кавалджията Борислав Алексиев се наложи убедително сред народните музиканти, включили се в четвъртото издание на конкурса, организиран от Младежкия дом в Монтана. Като цяло най-много награди завоюва националното училище по изкуствата “Панайот Пипков” – Плевен.

Високо ниво показаха и школите към 144 СОУ „Народни будители” и НЧ „Николай Хайтов” – София. Не случайно журито присъди Приза на председателя на Общински съвет – Монтана, на Камерна инструментална група от столичното 144 училище.

Музикалната слава на Северозапада защитиха възпитаниците на СОУ “Отец Паисий” – Враца, които също бяха класирани на призови места в надсвирването.Съгласно статута на конкурса, всички участници изпълняваха нашенски мелодии, но единственият, избрал типичен за нашия край инструмент бе 8-годишният Емануил Цонев от София. Той свири на дудук и не остана незабелязан. Журито му присъди първа награда. Най-популярна се оказа гъдулката. Почти 2/3 от децата, участвали в конкурса в Монтана свиреха на този лъков струнен инструмент.

Оценяването на изпълненията в раздел „Инструменталисти” на ІV детски национален фолклорен конкурс “Напеви от Северозапада” бе поверено на Генчо Генчев - дългогодишен художествен ръководител на ансамбъл „Дунав” – Видин. Отговорността му споделиха Владимир Величков (кавалджия в оркестър „Канарите”) и Валентин Атанасов (тамбурист, редактор в БНР).


Още снимки тук

Прочети още за , ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар