Почват реставрацията на Калето край Монтана

Античната крепост Калето край Монтана след 2 години ще стане туристическа атракция с открита сцена и авангардно осветление. Обновяването ще стане по проект „Подкрепа за развитието на туристически атракции” по ОП „Регионално развитие”. В сряда след обяд кметът Златко Живков подписа договора за старта на реконструкцията на церемония в регионалното министерство.

Стойността на разработката е 1 297 008 лева. Собствените средства са 203 000 лева, с които Монтана ще съфинансира проекта, обясни Живков. Управата подготвя документите за обявяване на търга за фирма-изпълнител.

В продължение на 2 години на античната крепост ще работят строители, археолози и историци. Предстои консервация, реставрация, експониране и соцализация на археологическите структури. За удобство на туристите ще бъдат изградени два нови паркинга, ще се промени и движението при влизане в града от юг.

„Целта е да превърнем града си в предпочитана туристическа дестинация. Има какво да покажем на хората, но то трябва да бъде представено атрактивно”, заяви ръководителят на проекта историкът Светлана Стоилова.

„Едва ли можем да се мерим с Велико Търново и Царевец и това, което е направено там, но ще положим усилия римската крепост над града ни да заприлича поне на тази над Ловеч”, подчерта кметът.

Вестник Конкурент

Прочети още за ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар