Лазаровден във Винарово

На Лазаровден Винарово ще бъде домакин на група просветни дейци от 5 държави- България, Франция, Португалия, Румъния и Турция, които обменят опит в областта на изучаването и преподаването на фолклора. Идеята за това е на видинската детска градина № 16, с директор Красимира Виденова.

Лазаровден във Винарово е празник на момичетата. На този ден по традиция се правят два обичая- "Лазаруване" и "Кумичане". В него участват деца на възраст от 5 до 15 години. По традиция празниците се подготвят от кметството, местната детска градина и читалището.

Лазарките са по- големи момичета, които от рано сутринта обикалят къщите. Със своите закачливи песни за здраве и бъдещи годявки, с ритуалните танци, те дават заявка, че започват да се момеят. Стопанката, която ще посреща лазарките е Благуна Николова- учител и обществен деятел.

В обичая "Кумичане" участват по- малки момичета. Заедно с майките си те отиват на чешмата, за да пуснат по водата ритуалната първа хапка хляб. Залъчетата се нареждат върху кора от дърво и се пускат от една от майките. Кумица става момичето, чийто залък плува най- дълго. Кумицата черпи групата с попара от хляб и сирене. Момичетата ще уважат своята кумица на Великден, като я посетят и й занесат червено яйце и парче козунак. Ритуалът ще се води от Босилка Витанова, читалищен деятел.

Празникът във Винарово започва в 10 часа. На него ще присъстват гостите, самодейците от читалището, облечени в пъстри носии, учителките от детската градина и всички, които искат да се заредят с празнично настроение и да се потопят в стародавните традиции на селото.

Радио Видин

Прочети още за ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар