Христос Воскресе!


В Е Л И К Д Е Н С К И Б Л А Г О С Л О В
"Пристъпете, приемете светлина от незалязващата светлина
и прославете Христа възкръснал от мъртвите!"
(Из Пасхалната утреня)

Х Р И С Т О С В О С К Р Е С Е !
ВЪЗЛЮБЕНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ!

С този възторжен призив, в утрото на Пасхалното тържество, Светата Православна църква приканва своите верни чеда да пристъпят с радостен трепет в сърцата си и припалят своята Великденска свещица от незалязващата светлина на Възкръсналия Христа жизнодавца, за да празнуват в атмосфера на духовна светлина и неизтощима радост празникът на празниците- Великият ден на всеславното Христово Възкресение!

Този пасхален поздрав отново отеква до краищата на вселената, за да ни направи съпричастни на най- великото мироспасително събитие в човешката история- победата над смъртта и греха- триумф на живота за следовниците на тези, които са поели житейския си друм по стъпките на Спасителя- "Пътят, Истината и Животът" в своето битие. "Само светлината на дивното и тайнствено Възкресение Христово може да разсее мрака и недоуменията в човешките души, да премахне дългата нощ на споходилото ни отчаяние и да ни озари с всеопрощаващата Божия любов, която целият мрак на света не може да обземе и помрачи" (Йоан 1: 5).

Затова, нека и ние, ведно с Боговдъхновения Апостол, радостно и убедено в спасяващата сила на Възкръсналия, да възкликнем: "Де ти е смърте жилото, де ти е аде победата?" (1 Кор. 15:55) "Възкръсна Христос и ти биде низвержен, като безсилен. Възкръстна Христос и живот се въдворява навсякъде по света. Затова нека помним, че ако само през този живот се надяваме на Христа, ние сме най- окаяни от всички човеци!"(1 Кор. 15:19).

Но ето Христос възкръсна и за отминалите от този свят стана начатък, както и за всеки роден на тази земя, който е възлюбил Неговото- Христово явяване. И нека помним посланието на днешния пресветъл ден: Радостта и Мира, Правдата и Истината, като сладки плодове на Христовото Възкресение се осъществяват в душите и сърцата ни още тук по земното ни странствуване, когато оплодяваме вярата си в Неговото победно Възкресение! Като живеем достойно и ценим живота, ние го превръщаме в благодатно поле на нашите благородни трудове за постигане на духовно съвършенство, чисти мисли, възгряване и възкресяване на всечовешките християнски ценности за постигане на Мир и добра воля между човеците, като преумножаваме нашето усърдие в задружната ни борба за унищожаване на нравствената поквара в нашия век, за осъществяване светлите идеали на цялото човечество.

Да пребъдваме прочее с Възкръсналия Христа- Спасителя в радостта и тържеството на светлото Възкресение!

На любезните слушатели на РАДИО ВИДИН молитвено и от все сърце желая в здраве, бодрост и сили да бъдат огряни от незаходимата светлина на Възкръсналия Христа Жизнодавца, за да приемем в сърцата си Неговия спасителен поздрав:

Мир вам! Радвайте се! Христос Воскресе!

Воистину Воскресе Христос!
С неизменна във Възкръсналия Христа обич и благословение,

+ ВИДИНСКИ МИТРОПОЛИТ

Радио Видин

Прочети още за

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

1 коментара

  1. Воистину Воскресе!Здраве,усмивки и много,много настроение на Празника!

Напиши коментар