Рекорден брой участници в "Напеви от Северозапада"

Близо 600 млади таланти ще посрещне Младежкият дом в Монтана на детския национален фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада”. Четвъртото му издание ще се проведе на 27 и 28 април. Участниците ще се изявяват в разделите народно пеене, хореография, инструменталисти и ансамбли за обработен фолклор. Последният раздел и видео конкурсът за български деца от чужбина, които изпълняват народни песни, са включени за първи път тази година. Всички млади таланти ще се представят с творби от Северозападна България, тъй като целта на конкурса е да стимулира интереса на все повече млади хора към фолклорното богатство на този край.

Конкурсът ще бъде открит на 27 април от 9.30 часа с раздел „Народно пеене” - индивидуални изпълнители. В следобедните часове журито ще оценява камерни формации, певчески групи и народни хорове, видео конкурса за народна песен. Заявки за участие са изпратили гласовити момичета и момче от 19 населени места, сред които Враца, Шумен, Бургас, Пловдив, Кюстендил, Силистра, Пордим. Състезанието между тях ще е оспорвано, а нивото – високо, защото се включват възпитаници на музикалните училища в София, Плевен и Котел. Български деца, живеещи в чужбина, ще се включат дистанционно в „Напеви от Северозапада”. Нашенчета от Украйна и САЩ са изпратили на електронния адрес на конкурса линкове към видеозаписи на свои изпълнения.

Танцовата надпревара започва в 10.00 часа на 28 април. На сцената на Младежкия дом ще се надиграват общо 17 състава. Формации от градовете Видин, Правец, Угърчин, Искър, Плевен, Монтана и селата Смоляновци и Септемврийци ще представят своите композиции в съботния ден. В рамките на творческото състезание ще се проведе и мини конкурс „Ръченица за двама” - за най-добра танцова двойка. По същото време в Заседателната зала на Младежкия дом ще се надсвирват музиканти, включили се в раздела „Инструменталисти”.

Изпълненията на певците и танцьорите, ще бъдат оценявани от компетентно жури. Професионалното си мнение в раздел „Народно пеене” ще дават доц. Светла Станилова и проф. Пламен Арабов от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив, Михаил Букурещлиев – фолклорист от БАН, и Таня Щерева - вокален педагог. Журито в раздел „Хореография” ще оглавява доц. Красимир Петров – председател на Сдружението на танцовите дейци, преподавател в Нов български университет - София. Оценяването на изпълненията в раздел „Инструменталисти” е поверено на Генчо Генчев - дългогодишен художествен ръководител на ансамбъл „Дунав” - Видин, Владимир Величков (кавалджия в оркестър „Канарите”) и Валентин Атанасов (тамбурист, редактор в БНР).

В рамките на конкурса и тази година ще има две съпътстващи изяви. Вече станалата традиционна етнографска изложба от килими и предмети на бита от фонда на Исторически музей – Чипровци, а също и кулинарна изложба с традиционни местни ястия, подготвена от ученици от финансово стопанска гимназия „В. Левски” - Монтана.

Конкурсът „Напеви от Северозапада” е организиран от Младежкия дом в Монтана, в партньорство със сдружение „Младежки Северозапад” и школа по български народни танци „Стоянови”. Той се провежда под патронажа на кмета Златко Живков и с подкрепата на Община Монтана, фирми и организации, съпричастни към съхраняването на фолклорното богатство на Българския Северозапад.

Прочети още за ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар