Частен етнографски музей вече среща гости в Бърдарски геран

Банатските българи от белослатинското село Бърдарски геран се слави с обичта към миналото и традициите. В него е единственият частен етнографски музей, наречен „Банатска къща“, създаден през 1987 година, когато се чества 100-годишнината на селото. Той е в къщата на 35-годишния Стефан Франев – най-младият любител музикант от фамилията Франеви, в която любовта към музиката от поколения се предава от баща на син. Стефан свири на тромпет от 4-годишен и бързо успява да се включи в състава на селския оркестър за сватби и погребения, наречен Банатска духова музика. Професията, която упражнява в момента, е много далече и от музикалните му наклонности, и от страстта му към историята, в частност към етнографията. Той работи като охранител към общинската администрация, но сърце не му дава да загърби хобитата си.

Интересът на Стефан към старинните предмети започва още от първия му досег до някогашните музикални инструменти, грамофони, носии и други вещи за бита. Започва да ги събира от възрастни хора, а те му ги дават с желание, той като вече ги смятат за ненужни, а и само заемат място и пречат на съвременната подредба на дома им. Баща му Иванчо Франев с гордост показва музея, който младият мъж сам е създал.

Започнал да събира интересни предмети преди около 3-4 години. Тогава предприел голямата обиколка по къщите, разпитвайки за някоя стара ненужна вещ. В някои случаи антикварят се договарял със собствениците на стари къщи, обявени за продажба, да се качи на тавана, за да разгледа за някоя забравена вещ, преди да отиде при новите стопани. За кратко време успял да събере внушителна колекция, която експонирал в една от стаите на къщата си. Сред нея са банатски ботуши, с които танцьорите навремето излизали по участия, грамофон, който все още свири, автентични народни носии, старинни часовници, бучка за добиване на масло, намерена наскоро от Стефан и баща му в стара къща, и какво ли още не. Предметите са предимно от селото и са характерни за бита на банатските българи.

„Много често Стефан питал някоя баба дали има стара ютия, саджак, хурка или нещо друго, а тя му казвала да се качи сам на тавана и да си вземе, каквото намери. Така спасил от забвение и унищожение много ценни вещи, които сега са забележителни експонати в сбирката му”, разказва старият Франев. Хоби, което младият мъж е превърнал в нещо много повече – в обич към родното, към миналото, към традициите, към Бърдарски геран. Близките му пък пожелават да продължава да увеличава колекцията си и да се грижи за нея, пазейки духа на банатските българи, заключен в дребните детайли на отдавна изчезнал бит.

Сега домашният музей събира погледите на деца и възрастни, които често идват на гости в Бърдарски геран. Собствениците му на драго сърце приемат любопитните посетители, а те учудено цъкат с език или разказват внезапно нахлули в мислите им спомени от детството.

Вестник Конкурент

Прочети още за , ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар