Нова книга на етнолога проф. Живков ще бъде представена в Монтана

Книгата на видния български учен проф. Тодор Ив. Живков "Поглед през рамо", ще бъде представена на 25 април 2012 г. в Общински младежки дом – Монтана. Събитието ще започне в 15 ч. в заседателната зала на институцията. Проф. Лозанка Пейчева - директор на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН, ще представи сборника. На срещата ще присъства и съпругата на покойния учен проф. Веска Кожухарова - Живкова, която е съставител на този том. Книгата съдържаща непубликувани трудове на проф. Живков.

Сред тях са лекции за курсовете по етнология и изследвания от личния архив на роденият в с. Митровци професор. Инициативата за представянето на книгата е на Анюта Каменова – Борин, директорка на Историческия музей в Чипровци. При организацията на събитието им партнира и Дружеството на краеведите в Монтана. Ангажимент на гостите от столицата попречи книгата да бъде представена по време на детския конкурс „Напеви от Северозапада”, чиито домакин ще бъде Младежкия дом на 27 и 28 април.

"Поглед през рамо" допълва представата за приноса на нашия земляк проф. Тодор Ив. Живков, който през 4-те десетилетия от научната си дейност развива своя школа по етнология, формулира концепция за фолклора като тип култура и за фолклористиката като наука, свързана с историята и социологията. Заедно с акад. Петър Динеков участва в основаването на Института за фолклор при БАН , на който е дългогодишен директор, сътрудник и член на научния съвет чак до смъртта си през 2001 г. Проф. Живков е преподавал етнология в ПУ "Паисий Хилендарски" и ЮЗУ "Нео
фит Рилски" и фолклористика в ШУ "Епископ Константин Преславски" и в СУ "Св. Климент Охридски". Специализирал е в Санкт Петербург (1964), Берлин (1971), Киев (1972) и Париж (1976).

Дълги години проф. Тодор Ив. Живков е бил зам.-председател и член на Националния комитет на славистите, на Фолклористичната комисия на Международния комитет на славистите и на Националната комисия на Международната асоциация за изследване развитието на славянските култури. Етнологът е представял страната ни като член на Административния съвет на Международната асоциация за етнология и фолклор. Председателствал е Асоциацията за антропология, етнология и фолклористика "Онгъл" и Сдружение "Фолк панаир".

Проф. Тодор Ив. Живков е единственият съвременен български учен в областта на фолклористиката и етнологията, чието име и дело фигурират в енциклопедията "Етнология Еуропеа", подготвяна във Великобритания. Израз на признание към неговите значими академични постижения са и много държавни и научни отличия, с които е удостояван през годините. Той си отиде от белия свят преди 11 г., но неговите последователи и ученици продължават да развиват и популяризират делото му.

Прочети още за ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар