Деца от България, Сърбия, Украйна и Индонезия с първи награди в конкурса „Тъпан бие хоро се вие”

Лилия Апостолова (6 г.) от Севлиево и Маша Павкович (8 г.) от Белград (Сърбия) са победители в първа възрастова група в тазгодишното издание на международния конкурс за детска рисунка “Тъпан бие, хоро се вие”.

Във втора възрастова група призьори са Светослава Димитрова (13 г.) от Кюстендил и Руслан Смирнов (13 г.) от Одеса (Украйна). Техни подгласници в първа възрастова група са Велизар Анев (9 г.) Кюстендил и Анастасия Глущук (10 г.) от Луцк, Украйна, а във втора - Кристина Петкова (13 г.) от Севлиево и Джованка Елизабет (15 г.) от Ява (Индонезия).

Третата награда при малките участници си поделят Ирена Бозова (10 г.) от Асеновград и Митко Бузов (8 г.) от София, а при големите - Айджял Шериф (12 г.) от Севлиево, и Уляна Мошлецка (14 г.) от Луцк (Украйна). Поощрения бяха присъдени на 53 талантливи деца. Сред тях е и Калина Караян - внучката на знаменития диригент Херберт фон Караян. Отличените млади творци ще получат наградите си при откриването на празниците на духовите оркестри “Дико Илиев” на 16 май. На същия ден ще бъде открита и изложба с най-хубавите детски творби. Те ще бъдат подредени в експозиционна зала „Кутловица” в Монтана.

Грамота за най-добро комплексно представяне бе присъдена на колекциите от рисунки, изпратени от 18 училища и арт школи от Сърбия, Индонезия, Украйна, Индия, Иран и България.

Близо 2400 детски творби, пресъздали музиката и танците на народи от 21 чужди държави, пристигнаха в Монтана тази година. За пръв път в творческото състезание се включиха деца от Албания, Иран, Испания, Китай, Латвия и Португалия. Темата вдъхнови млади художници от 88 населени места в България.

Рисунките в конкурса “Тъпан бие, хоро се вие” оцени 5-членно жури. Негов председател бе доц. д-р Бисера Вълева – преподавател в „ Св. Климент Охридски” и Националната художествена академия. Заедно с нея работиха арт-педагозите от Монтана Рени Петрова, Сияна Миланова, Петър Григоров и художника Николай Пенков – уредник в галерия „Кирил Петров”.

Подробна информация за конкурса „Тъпан бие, хоро се вие” е публикувана на сайта на Дикоилиевите празници и на сайта на Община Монтана.

Прочети още за ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар