Интернет радио от Долна Кремена буди 2 500 000 души от цял свят

Може би много малко хора от Долна Кремена знаят, че точно от тяхното село се излъчва радио, което се слуша от над 2 500 000 човека в цял свят. Да, това е истина, а не измислица. Боб Мартин и съпругата му Рози са от Англия. Преди няколко години се заселили в мездренското село Долна Кремена. Купили си къща и всеки се чуди не им ли е скучно на англичаните в затънтената българска провинция.

Малцина знаят с какво се занимава британското семейство. Боб Мартин е бивш журналист на Би Би Си и страстта му е радиото. След като се пенсионирал, той и съпругата му решили да живеят на друго място.

„Попитаха ме къде ще отидеш, а аз посочих картата на света и казах „В България”, разказва Боб. Постепенно направили в мазето на къщата студио, на което могат да завидят много български радиостанции. Това е мястото, от което журналистът води своето предаване по интернет. Радиото се казва TrustGlobalRadio.com. На първия етаж на къщата е Рози, която слуша какво се излъчва и следи комуникациите със слушателите.

Когато екипът на вестника посети бившия журналист на Би Би Си, той разговаряше в ефир със спортист, който е носил олимпийския огън. Малко жители на селото биха повярвали, че точно в този момент в Долна Кремена се води директен разговор с Манчестър. Боб разказва, че има много радиослушатели от цял свят, с които разговаря почти всеки ден. Негово задължение е да поздравява и тези, които имат рожден ден, а те са в най-различни кътчета на планетата – като се започне от Япония през Нова Зеландия, Австралия, Бразилия и се стигне до Русе, България. В крайна сметка екипът си тръгва с поздрав в ефир, а Боб Мартин категорично настоява за нови срещи.

Радиото можете да чуете тук

Мездренското село Долна Кремена обаче може да се похвали с още много неща, разказва кметът Румен Серафимов. То е едно от малкото, които са успели да съхранят сградата на закритото училище. Веднага след реформата в образованието школото затваря врати, но вместо да се остави да се руши, сградата е продадена и сега в нея функционира хотелски комплекс. Детската градина обаче работи по предназначение и се посещава от 16 хлапета. Тя е филиал на забавачница „Мир” в Мездра. Може би единствено в Долна Кремена кметството поема плащането на таксата за детската градина чрез спонсори. На сградата е правен ремонт и въобще не личи, че преди повече от 100 години в нея е имало килийно училище.

В центъра на Долна Кремена има и два паметника – на загиналите във войните и на партизанина от антифашистката съпротива Цоло Кръстев. В селото функционира и читалище „Просвета 1893”. Към него е имало мъжка вокална група, но е спряла да съществува преди 2 години. Сега има детска музикална група. Библиотеката към културната институция разполага с над 8 000 тома художествена литература, а за първи път през 2001 г. в селото се организира фолклорен празник, на който се изявяват самодейци и от други населени места от общината.

„От нас заимстваха празника и започнаха да организират съборите „Дядо Йоцо гледа” и „Типченица пее”, разказва кметът.
Румен Серафимов е на поста четвърти мандат. Селото е от малкото, които имат хубави и добре поддържани улици. През този мандат е планувано да бъде подменен довеждащият водопровод, да се ремонтира пътят до гробищния парк, да се оптимизира уличното осветление и още много дейности и услуги за подобряване живота на хората.

В момента кметството се подготвя за отбелязването на храмовия празник на местната църква „Св.св. Кирил и Методий”. Преди 10 години тя е ремонтирана и осветена, но сега покривът отново е започнал да тече. Спонсор купил камбаната. На храмовия празник на 11 май се очаква да дойде и врачанския митрополит Калиник. Спортът също не е забравен – в селото има любителски футболен отбор. Аматьори са и играят за собствено удоволствие, но кметството помага с каквото може.

Вестник Конкурент

Прочети още за , ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар