Откриване на Ботевите дни 2012

Откриването на Ботевите дни във Враца и изпращането на участниците в националния туристически поход „Козлодуй- Околчица” за първи път бяха в един и същи ден. Вчера на площад „Христо Ботев” се проведоха празничните мероприятия, на които присъстваха областният управител Пепа Владимирова, кметът на Враца Николай Иванов, учащи се и граждани. До паметника на войводата беше издигнат българският трибагреник и зеленото Ботево знаме, запален беше Вечният огън.

„Настъпи мигът, в който отново ще заискри пламъкът на Вечния огън, пламъкът на Ботевото слово…Нека посрещнем с душа и сърце Ботевите поклонници, гости и приятели от страната и чужбина и заедно да отдадем почит на героите в дните, посветени на 136-та годишнина от подвига на Ботев и неговата чета”, призова в словото си Николай Иванов и обяви тазгодишните Ботеви дни за открити.

Пред паметника на поета-революционер бяха поднесени венци и цветя. Актьорът Борислав Борисов изпълни стихотворенията „Елегия” на Христо Ботев и „Моя Враца” на Върбан Велчев.

Ръководителят на националния туристически поход „Козлодуй- Околчица” Георги Петков рапортува пред кмета на Враца и пожела на всички участници на добър път по стъпките на Ботев. Тази година участие в похода са заявили 835 поклонници от цялата страна. За Козлодуйският бряг тръгнаха групите от училище „Христо Ботев”, математическата гимназия, гимназията по търговия и ресторантьорство и училище „Никола Войводов”. Към тях се присъединиха и две групи от с. Баница. Водосвет за добър път отслужи Траянополският епископ Киприян.

Тази година участие в похода са заявили и групи от Крумовград, Роман, Козлодуй, Несебър, Търговище, Айтос, Русе, Велико Търново, Бургас, Габрово, Варна, Бобовдол, Смолян.

След официалното откриване на Ботевите дни за пръв път националната гвардейска част изпълни церемонията-спектакъл „Искри”.

Вестник Конкурент

Прочети още за , ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар