Паметник на загиналите във войните в Делейна

Паметник на загиналите във войните в периода 1912-1945 година бе открит във видинското село Делейна на тържествена церемония. На паметната плоча са изписани имената на 32 души от Делейна, участвали в Балканската и Междусъюзническата война /1912-1913/, в Първата и Втората световни войни.

"Днес е ден на преклонение пред подвига на загиналите във войните. Днес сме тук, за да отдадем почит и да кажем с гордост, че сме техни потомци. За да сме силни, за да живеем достойно, не трябва да забравяме своите корени"- каза в началото на церемонията кметският наместник Людмил Якимов.

"На днешния ден отдаваме почит на храбрите български войни, които са дали своя живот за България. 32- ма души от Делейна защитаваха достойно Родината"- каза в словото си и общинският кмет Милчо Лалов, след като откри паметника.

"Наш дълг е да съхраним в паметта си подвига и саможертвата на нашите съселяни, паднали за свободата на Родината. Нашето малко село е дало 32 свидни жертви, които от обикновени орачи, животновъди, от любящи бащи и съпрузи, се превърнаха в герои. Да сведем глави пред онези, които изпълниха своя дълг и останаха в незнайни гробове"- каза Здравко Дамянов- заместник председател на Инициативния комитет.

"Не помня своя прадядо, който е участвал в несправедливата Балканска война. Той е изпълнил дълга към Родината."

"Дядо ми е убит в началото на Балканската война. Разказвали са ми, че целият взвод са обезглавени в битката при Люлебургас, разпознали са го по шарените чорапи, с които е тръгнал на фронта."

Разказват правнуците Неофит Крумов и Свилен Бояджиев.

"Нека този паметник да ни напомня за героизма на падналите в битка и тяхната любов към род и Родина, да разказва на поколения напред, че е имало достойни люде, които са опазвали честта на Родината, за да живеем в мир и единомислие"- каза Негово Високо Преосвещенство митрополит Дометиан, след като освети паметника.

Имената на загиналите герои от село Делейна са издирени чрез Военно-историческия архив във Велико Търново и по спомени на близки родственици. От дарения са събрани около 2 000 лева, и с финансовата помощ на община Брегово паметникът е изработен от скулптора Валери Петков Иванов.

Радио Видин

Прочети още за

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар