Учениците в Монтана пишат и рисуват в подкрепа на децата без семейство

Всички деца в гр. Монтана на възраст от 7 до 18 години могат да се включат в конкурс на тема „Моят най-хубав спомен с мама и татко“, организиран от фондация „За Нашите Деца“ и фирма Компас ООД. Целта на инициативата е чрез изкуството децата да бъдат насърчени да разкажат какво ги кара да се чувстват щастливи и обичани. От друга страна, организаторите се надяват чрез този конкурс да насочат вниманието на жителите на град Монтана към съдбата на над 5000 деца, които живеят в институции и нямат сигурността и обичта на семейство.

Фондация „За Нашите Деца“ вече 20 години работи в България за осигуряване на семейна среда за деца, които по различни причини не могат да бъдат с родното си семейство. През 1997 г. фондацията за първи път в страната въвежда приемната грижа, която постепенно става национален приоритет. Компас ООД, чиято производствена база се намира близо до Монтана, подкрепя от 2010 г. работата на фондацията с приемни родители и деца. Към днешна дата, благодарение на това сътрудничество, фондация „За Нашите Деца“ помага на 25 приемни семейства и продължава да обучава нови кандидати.

За да ангажират местната общност с каузата за най-уязвимите деца да бъде намерено семейство, фондацията и Компас ООД организират конкурса за ученическа рисунка и есе, както и специален празник за всички деца в Монтана на 1 юни от 17:00 часа на площад Жеравица. Децата-автори на най-добрите рисунки и есета ще получат наградите си на събитието.

Желаещите да участват в конкурса „Моят най-хубав спомен с мама и татко“ могат да изпратят или оставят рисунките и есетата си на адрес – Общински младежки дом, ул. Трети март 98, гр. Монтана, като посочат имената, възрастта си и телефон за обратна връзка. Текстовете могат да бъдат изпращани и на e-mail - essay@detebg.org. Крайният срок за събиране на творбите е 25 май 2012 г. Няма ограничения за дължината на есето, нито за художествената техника на рисунките. Участниците ще бъдат разделени в три възрастови категории – от 7 до 10, от 11 до 14 и от 15 до 18 години.

Текстовете и рисунките ще бъдат оценявани от четиричленно жури в състав – Асен Асенов, директор на Общински младежки дом – Монтана, Любомир Йорданов, журналист и филолог, Рени Петрова, художник-педагог и ръководител на студио по изобразително изкуство, и Гала Пенкова, ученичка в ГПЧЕ „Петър Богдан”.

Фондация „За Нашите Деца”
Фондация „За Нашите Деца” работи в България от 1992 г. в защита на детските права и участва в процеса на развитие на социалната политика за децата в страната. Основни приоритети на организацията са предотвратяване на изоставянето на новородени и намиране на приемни семейства за деца, лишени от родителска грижа. Фондация „За Нашите Деца” развива дейността си на територията на София и Пловдив в два Центъра за обществена подкрепа и един Център за приемна грижа. За последните три години екипите на фондация „За Нашите Деца” помогнаха на около 500 майки да променят решението си и да не се разделят с бебето си. Само за първите три месеца на 2012 г. след намесата на експертите на фондацията 87 деца бяха спасени от постъпване в социален дом.

Компас ООД
Компас ООД е лидер в хранително-вкусовата промишленост и е най-големият производител на стерилизирани месни продукти в страната. Компанията, която навлезе само преди 15 години на месния пазар с най-масовия продукт – пастет Апетит, днес предлага на потребителите си професионално приготвени продукти с марките Compass, Karo, Mona, Kreo, Compas Junior. Компас работи в пълно съответствие с европейските стандарти и предлага успешно продуктите си на българския и свободния европейски пазар. Компанията е производител, който развива бизнеса си дългосрочно. Съчетанието от модерна производствена база, годините професионален опит на служителите и продукти отговарящи на всички стандарти са довели до успехите на Компас.

Прочети още за ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар