Фестивал на спомените в село Горна Бела Речка

От 24 май до 27 май във вършечкото село Горна Бела Речка ще се проведе фестивалът на спомените.

"За четирите фестивални дни е предвидена богата културна програма, която поставя сериозни въпроси за мостовете между вчера, днес и утре", съобщи за РАДИО ВИДИН Калоян Асенов, мениджър на фестивала.

За втора поред година фокусът на форума e "Изоставеният Северозапад". Инициативата търси отговор на въпросите- дали Северозападът не е естествено огледало на развитието на България след 1989 година, когато свободата на мисълта дойде преди да се появи мисълта, дали не е идеалното място за мислене днес- в един свят, в който всеки има спешна нужда да си зададе въпроси, както и какво трябва да изоставя, за да бъда наистина свободен?

В програмата се включват журналисти, фотографи, изследователи и пътешественици, музиканти, поети, артисти. Ще има много прожекции на документални филми за изоставянето и оживяването на сгради и улици, майсторски класове, четене на поезия, конкурс за проект "Какво да се прави с изоставената и недовършена хирургическа болница в Монтана, дегустации на забравени рецепти от местната кухня.

Силен акцент ще бъде концертът класическа музика в изоставената кариера в село Челюстница, община Чипровци. Той ще се състои за пръв път на 27 май и е част от усилията на Фондация за нова култура да експериментира и предлага нови възможности за развитие на изоставени места в Северозападна България.

Идеята за фестивал на спомените се ражда спонтанно- на 11 септември 2003 с една международна среща на съмишленици от 6 държави, на която след разговори с местните хора за живота им всички решават, че трябва да се върнат пак, за да продължат да разговорят. Първият фестивал на спомените GOATMILK се случва през май 2004 година. Датата е избрана заради събора на селото. Името е подбрано заради няколко неща- първо, в Бела речка се прави вкусна козя извара, а козите са повече от хората; второ- козето мляко е най- чистото мляко след майчиното, а това, което всички търсим чрез спомените и разговорите, е някаква собствена автентичност, чистота на живеенето.

Една от целите на фестивала е да се се търсят отговори на въпроси като това как се раждат различията в отговор на местните условия, за това как помним като индивиди и забравяме като общества, учим ли се от местната история и може ли паметта за миналото да носи радост, а не травми. Трудни въпроси, чието търсене със сигурност се намира някъде в миналото, родовата памет и сърцата ни. Вероятно отговорите всеки носи сам дълбоко в душата си, но може да открие пътя към тях именно на места като Долна Бела Речка.

Радио Видин

Прочети още за ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар