Бърдарски Геран - столицата на банатските българи в България

В Северозападна България, в община Бяла Слатина, има едно малко, но доста известно село, населено с банатски българи. До Бърдарски геран води само един път. Не можеш да сбъркаш и, тръгнал за другаде, да попаднеш там случайно. Всеки, обаче, който е стигнал до него, запазва дълбоко в сърцето си срещата с невероятния свят на тази малка общност.

В момента в селото живеят едва 635 жители, но животът, който кипи, е достоен за определянето му като "столица на банатските българи в България".
"В селото има два католически храма. Храмът "Св. Йосиф е най-големият католически храм в Северна България. Другият храм е известен като немската църква, в момента се очаква неговата реставрация. Той е интересен със стила си - неоготика", разказва кметът Светлана Караджова.

Бърдарски геран е едно от малкото села, в които има часовникова кула.
Селото е известно и с това, че има два химна:
"Имало е химн още за честването на 50-годишнината на Бърдарски Геран, но е запазен само текста, който се съхранява в Държавен архив - Враца, за жалост няма запазени ноти и никой не помни мелодията. Вторият химн е написан през 50-те години и се и до днес", допълва още Светлана Караджова.

Радио Видин

Прочети още за ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

1 коментара

  1. проф. Благоев, София, Гладстон11
    15 декември 2012 г., 15:07 ч.

    Едва сега научих кои са Банатските българи, Нищо общо с Бесарабските. Интересно явление, малко са а продължават да се4 държат. Защи ли? Може би понастоящем да искат да са по близо до нас от помаците напр. или гагаузите. Интересно е, че няма техни представители в нашата култура. Ще планирам посещение на това странно сели, докъдето доскоро имаше автобусна линия от софия.

Напиши коментар