Чуждестранно присъствие на врачанска сцена тази вечер

Чуждестранното присъствие на театралния фестивал във Враца днес - 19 май, е по-осезаемо. Две от трите заглавия ще се изиграят на сръбски език. Враца продължава да е културната столица на Балканите, тъй като най-продължително провежданият фестивал в България и региона - повече от 35 години без прекъсване, набира скорост с още 3 заглавия.

ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР „АДРИАНА БУДЕВСКА” - БУРГАС ПРЕДСТАВЯ:

на 19 май /събота/ от 17.30 до 19 часа на камерна сцена
„АРХИТЕКТЪТ И ИМПЕРАТОРЪТ НА АСИРИЯ” от Фернандо Арабал
режисьор Боян Иванов
Участват: Иван Григоров, Тодор Близнаков

Единственият оцелял от самолетна катастрофа попада на самотен остров, където среща единствения му жител, още недокоснат от цивилизацията. Той го провъзгласява за архитект, а себе си за император. Две години по-късно двамата са се превърнали в малко общество, състоящо се от господар и роб, оплетени в непрекъснатата смяна на игра и реалност. Животът им се състои в това да се измисли нова игра, нова роля.
Но във всяка игра трябва да има победител. Това е една от най-играните комедии на Фернандо Арабал досега и на бургаска сцена.

КНЯЖЕВСКО-СРЪБСКИ ТЕАТЪР - КРАГУЕВАЦ, СЪРБИЯ ПРЕДСТАВЯ:

на 19 май /събота/ от 19.15 до 20.40 часа на голяма сцена
„КРАЛИЦАТА НА КРАСОТАТА ОТ ЛАИЙНАН” от Мартин Макдона
режисьор Милица Йованович
постановка Миливойе Щуловец
Участват: Марино Перич-Стоянович, Саша Пилипович, Душан Станикич
Има едни малки хора от някой забутан град, които се опитват да преборят със зъби и нокти своите малки и не чак толкова малки проблеми. Всъщност най-вече те се опитват да намерят своето щастие и посвещават на това целия си живот. Именно това са героите в тази пиеса на Мартин Макдона. Ирландският драматург, който се радва на заслужена популярност у нас, е написал наистина убийствен текст за конфликта между две жени. Те са майка и дъщеря, те се обичат и се мразят, но не могат да живеят една без друга.

ТЕАТЪР „SKUC” - ЛЮБЛЯНА, СЛОВЕНИЯ ПРЕДСТАВЯ
На 19 май /събота/ от 21 до 22.15 часа в балетна зала
„СЛУЧАЯТ ИНГЕ М.”
по текстове от Инге и Хайнер Мюлер
режисьор Ник Юпер
моноспектакъл на Олга Град, който проследяава последните минути от живота на една решена на всичко жена. Авторите на спектакъла признават, че той не е за хора със слаби нерви.

Радио Видин

Прочети още за ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар