Още за дикоилиевите празници

Лилия Апостолова от Севлиево, Маша Павкович от Белград (Сърбия) и Руслан Смирнов от Одеса (Украйна) ще пристигнат на Дикоилиевите празници в Монтана, за да получат лично наградите си от международния конкурс за детска рисунка “Тъпан бие, хоро се вие”. Изявените арт-педагози Снежана Велчева, Светлана Ралевич и Клавдия Боголюбова ще придружават възпитаниците си. Наградите им ще бъдат връчени в 18 ч. при тържественото откриване на празниците на пл. „Жеравица”, а ако е дъждовно времето - в Драматичния театър на Монтана.

Гостите от чужбина ще присъстват утре (16 май) в 11 ч. в експозиционна зала „Кутловица” на откриването на изложбата с най-хубавите творби. Лилия, Маша и Руслан победиха 2400 деца от 22 държави, участвали в тазгодишното издание на конкурса. Своите грамоти при откриването на изложбата в галерията на бул. „Трети март” 64 ще получат и 3 деца от Монтана. Това са отличените с поощрения Адриана Аспарухова и Ралица Иванова. Те са възпитанички съответно на Пето СОУ „Христо Ботев” и Второ СОУ „Никола Й. Вапцаров”, но се обучават допълнително в Студио по изобразително изкуство „Рени Арт”. Валерия Васкевич - седмокласничка от VІІ СОУ „Проф. д-р Асен Златаров”, също ще получи своята грамота утре на фона на пъстрата изложба в зала „Кутловица”.

Експозицията от конкурса „Тъпан бие, хоро се вие” пресъздава в багри музиката и танците на народи от 22 държави. Тя се отличава със стилово и жанрово многообразие. Включва фигурална композиция, портрет и натюрморт. Впечатлява многообразието от техники, използвани от децата, които често са запазен знак на школите им. Малките художници боравят успешно с живописни техники като акварел, темпер, батик и стъклопис. Графичните творби са нарисувани с молив, туш, пастел, флумастер.

Използвани са и техниките суха игла, линогравюра, монотипия, кредов картон. За пръв път в конкурса „Тъпан бие, хоро се вие” участват компютърни рисунки, изпратени от школа „Вале” – Хасково. Интересни са пластичните детски творби. Освен глинени в изложбата са показани и хартиени пластики и статуетки, изработени от природни материали. Талантливи са и творбите, решени в смесени техники като колаж, гваш /акварел и темпер/ и апликация.

Мотивите на журито, председателствано тази година от доц. д-р Бисера Вълева от СУ „Св. Кл. Охридски” и Националната художествена академия, ще представят при откриването на изложбата трима от членовете му. На откриването на изложбата ще говорят Рени Петрова, Петър Григоров и Сияна Миланова.

Нека припомним, че освен Лилия, Маша и Руслан, на първо място е класирана Светослава Димитрова от Кюстендил, която обаче няма възможност да присъства лично на награждаването. Подгласници в първа възрастова група са Велизар Анев от Кюстендил и Анастасия Глущук от Луцк, Украйна, а във втора - Кристина Петкова (13 г.) от Севлиево и Джованка Елизабет (15 г.) от Ява (Индонезия). Третата награда при малките участници си поделят Ирена Бозова (10 г.) от Асеновград и Митко Бузов (8 г.) от София, а при големите - Айджял Шериф (12 г.) от Севлиево, и Уляна Мошлецка (14 г.) от Луцк (Украйна).

Поощрения бяха присъдени на 53 талантливи деца. Сред тях е и Калина Караян - внучката на знаменития диригент Херберт фон Караян. Грамота за най-добро комплексно представяне бе присъдена на колекциите от рисунки, изпратени от 18 училища и арт школи от Сърбия, Индонезия, Украйна, Индия, Иран и България. За пръв път в творческото състезание се включиха деца от Албания, Иран, Испания, Китай, Латвия и Португалия. Темата вдъхнови млади художници от 88 населени места в България.

Прочети още за ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар