Курбан за здраве и против бедствия празнува всяка година село Кошава

Всяка година на 2 юни Видинското село Кошава освен празника на Ботев празнува и празника на селото, който датира от преди много години, заяви за Радио “Фокус”-Видин Галина Николова кмет на селото. Подоготовката за празника на крайдунавското село Кошава е започнала от сега, прави се почистване на селото, както и на обществените места.

Съборът се отбелязва на 2 юни по традиция, като празненствата ще продължат и на следващия ден в неделя тъй като се отбелязват два празника. По традиция всяка година се прави агнешки курбан за здраве и дълголетие на жителите на селото и за да не се случават бедствия, като за целта се събира символична сума от всеки един жител на селото за да може да се осигури курбана и така въпреки кризата жителите на селото се справят.

»Всяка година празника започва в църковния двор на селото с духов оркестър под съпровода на, който се принася в жертва агнето», обясни кметът на селото и допълни, че от миналата година на гости им идват и танцовите състави на съседните села и целия ден преминава в надиграване. Тъй като 2 юни съвпада и с празника на читалището на селото и великия писател Христо Ботов надиграването на хората ще бъде на 3 юни, а жителите на селото искат да почетат и двата празника, единият на Ботев и дтругият на селото, допълни кметът на Кошава.

Миглена БОРИСОВА
Радио “Фокус”- Видин

Прочети още за , ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар