Стотици се събраха при Дядо Йоцо

След откриването на паметника на Вазовия герой Дядо Йоцо край мездренското село Очин дол е положено началото на нова обредна традиция. Тя е посветена на Неделята на слепия и Очин дол е единственото място в България, където се извършва обряд, посветен на християнския празник. За седма поредна година на шестата неделя след Пасха – на Слепия, която този път се падна на 20 май, сдружение „Искърско дефиле” и общинската администрация в Мездра организираха националния събор „Де е българското”.

Във фестивала взеха участие над 450 самодейци от 4 области. Любители на народната музика пристигнаха от села във Врачанско, Плевенско, Софийско и Ловешко. От 25 читалища се включиха 35 танцови състава, фолклорни групи и хоровите ансамбли и 21 индивидуални изпълнители. Стотици любители на българският фолклор се стекоха, за да слушат хубавата музика. Официални гости бяха делегации от побратимените с Мездра градове, водени от заместник-кмета на Конотоп, Украйна - Татяна Володин и кмета на заселенето с етнически българи Голямо Острене, община Голо бърдо, Албания - Разие Рама.

Откриването направиха малките танцьори от детския танцов състав „Мездренче” с художествен ръководител Йоана Аспарухова. След тях на сцената се качиха и певиците от женския народен хор от Мездра. Малко след 10 часа председателят на сдружение „Искърско дефиле” Огнян Петров и кметът на Мездра Иван Аспарухов връчиха тазгодишната награда за родолюбие на народната изпълнителка Николина Чакърдъкова заради дългогодишната й дейност за съхранение, развитие и популяризиране на българския фолклор.

„Благодаря за наградата, защото това означава, че моят труд и любовта ми към българското е оценена достойно”, каза Николина Чакърдъкова. Огнян Петров й поднесе статуетката, а градоначалникът я удостои с грамота. После народната певица повече от час весели с песните си препълнената с хора поляна. По традиция отличената с престижната награда засади декоративно дърво до величествения паметник на Дядо Йоцо, изваян от големия врачански скулптор и почетен гражданин на Враца Георги Тишков. За наградата всяка година се борят българи, достойни потомци на родолюбивия слепец със своите дела във всички области на живота. Миналата година призът отиде при еврокомисар Кристалина Георгиева, а предходната награда беше връчена на Меглена Кунева.

Пристигналите на събора можеха да разгледат етнографска изложба на народни носии. Експозицията беше направена от Костадина Митова, служител в читалището на село Върбешница. По традиция на ливадата се разполагат десетки скари, но най-желани са вкусните кюфтета, изпечени на плоча, а всички чакат с нетърпение освещаването на агнешката курбан-чорба.

Най-възрастният участник беше 85-годишната Веса Велчева от мездренското село Лик. 80-годишният й съселянин Георги Димитров, който е получавал награди от събора в Копривщица, за изпълненията си на окарина, отново показа майсторлъка си. За пореден път се представи 82-годишният акордеонист Петър Геновски от махала Габровница в Елисейна.

До късно вечерта гласовете на самодейците кънтяха в Искърското дефиле, а организаторите за пореден път показаха, че любовта към народната песен събира хора от различни поколения и географски ширини.

Вестник Конкурент

Прочети още за , ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар