"От Тимок до Искър" 2012

Над 580 самодейци, 38 състава от областите Видин, Враца и Монтана и 3 самодейни групи от Сърбия се изявиха на фолклорния фестивал "От Тимок до Искър", който се проведе в Белоградчик за 44 път.

"Въпреки предизвикателствата на времето фолклорът ни е нужен, той е в нас и е израз на нашата национална идентичност"- каза при откриването на събора заместник- кметът Антон Трифонов.

Сред участниците бяха и група банатски българи от белослатинското село Бърдарски геран.

"Фестивалът е на високо ниво, участвам от 1974 година"- казва ръководителят на самодейния състав и секретар на читалище "Съединение" Иван Чофраниев.
"Идвам на фестивала за втори път, като дете участвах през 1985 година"- допълва и кметът на Бърдарски геран Светлана Караджова, която е и самодейка към читалището. И двамата са единодушни, че ще продължата да участват, за да популяризират фолклора на банатските българи.

Идеята за фестивала "От Тимок до Искър" се заражда още в далечната 1965г., когато е построен летният кинотеатър "Гъбите". Три години по- късно, през 1968 година, се провежда първият международен събор ден във френския град Бордо. Целта на фестивала е да продължи съхраняването, популяризирането и традицията на фолклора в Северозападна България. Заедно с това той цели да възпитава и изпълнява познавателна роля за младото поколение. Като туристическа дестинация Белоградчик разчита тази традиционна проява да привлича туристи и гости, които са любители и познавачи на културния туризъм.

Фестивалът премина не като състезание. По регламент всеки участник или състав имаше по 15 минути за изява. Всички самодейни състави и индивидуални изпълнители получиха грамоти за автентичност.

Радио Видин

Прочети още за ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар